Zaproponuj mi pierwsze autko.

28 Cze 2013, 15:04

Barol.
Siedziałam w tym temacie przez 6 lat . Jest to w odniesieniu do całej produkcji golfów Mk3 dość unikatowy silnik.
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

28 Cze 2013, 18:10

No może i masz racje :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Cze 2013, 07:52

Norris napisał(a):Jakoś chciałbym mieć niemiecki samochód co myślicie o bmw e30 (gaz)

O e30 mógł bym Ci książkę napisać.
Faktycznie model ten zyskał już powoli miano klasyka i egzemplarze nie splamione nieodwracalnie agro tuningiem i nie pożarte przez rudą kosztują już sporo i nadal drożeją.
W Twoim budżecie celował bym w e30 z m20 pod maską.W sumie masz do wyboru, lepszy blacharsko ale z m40 pod maska( 4 cylindry) bądź trochę gorsza blacha ale pod maską m20 ( 6 garów ) Ideału blacharsko nie kupisz za kwotę jaką masz do wydania jednak napewno będzie w stanie zadowalającym. Ważne by pod maską było przyzwoicie tj. kielichy podłużnice, warto też zajrzeć pod akumulator, obejrzeć podszybie. Podłoga też lubi rdzewieć, zwłaszcza pod nogami kierowcy i pasażera. Przy zakupie zerknij też do bagażnika we wnętki po obu stronach. To miejsca, które mogą nie byc najtańsze w naprawie blacharskiej. Takie elementy jak progi, błotniki czy drzwi tanio zrobisz.
Jeżeli nie będzie Ci brakować klimatyzacji i innych udogodnień współczesnej motoryzacji to zakochasz sie w tym samochodzie od pierwszego wejrzenia a właściwie od pierwszej jazdy co mogę Ci zagwarantować ;)
Jak kupisz przynajmniej z 2.0 pod maska a jeszcze lepiej 2.5 ( kultowe m20b25) i wkręcisz go chociaż do 4 tys to zrozumiesz... e30 ma w sobie to coś czego nie ma już np. e36
Jest też dużo egzemplarzy po przekładce silnika na m50 z e36 mocniejsze inowocześniejsze ale moim zdaniem takie zabiegi zabijają juz powoli styl e30 choć takie 2.8 niewątpliwie robi dobrą robotę
Wszystkie silniki w e30 dobrze znoszą gaż od zwykłego po sekwencje. O dostępność i ceny części martwić się nie musisz. Są śmiesznie tanie, do wyboru do koloru. Od zamienników do oryginałów kupisz praktycznie wszystko ( z wyjątkiem nowych oryginalnych halogenów, na które poluje od pół roku:pp )
Ten egzemplarz wydaje się ciekawy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co prawda 4 cylindry ale wydaje się zdrowy, tylko te felgi szpeca;p
Tu masz coś mocniejszego: [link do oferty na Allegro wygasł] jednak z blachą troche bedzię trzeba powalczyć.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

08 Lip 2013, 13:15

Ja jestem za tym żeby brać auto w gazie przede wszystkim i wg tego wybieraj auto, albo benzyna i gaz sobie dołożysz albo już gazem. Mi zakładali gaz w Katowicach dobrze załozyć instalację Stag 300 zobacz sobie ceny jak to wygląda bo to w zależności od auta www.autogazownik.pl -> cennik ceny sa różne, ale ogólnie instalacja Ci się zwróci po około 1-2 latach w zalezności od przebiegu.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel

08 Lip 2013, 13:28

Ja to bym nie kombinował i brał Renault Clio 2 :) mam taką pod domem tylko po lifcie : Czarna, 3 drzwi, piękny alu. i .... silnik 1.2 8V 8) Mocą nie zachwyca, ale pali 5/6 L, ciężko jest kupić jakiś silnik z wadami ponieważ są bardzo wytrzymałe i proste w obsłudze. Polecam dla każdego jako pierwszy czy tam drugi samochód. Polacy lubią Clio i Thalie, dlatego jest ich bardzo dużo na rynku, a to że niektórzy ludzie twierdzą że Reno to dziadostwo to lepiej bo oni kupują VW i Audi i je sobie piłują, a Clióweczke kupisz od jakiejś miłej famili po sąsiedzku :)

Polecam :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dobry silnik i w gazie, to tylko przykład, ważne żeby nie z komisu :) Zawsze można kupić 1.4 16V i tam to już się dzieję, zależy od upodobań i portfela.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...
    VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...