Zaproponuj mi pierwsze autko.

23 Cze 2013, 22:28

Witam, Jak widac to będzie moje pierwsze auto dlatego pod tym względem też chciałbym abyście mi pomogli dobrać jakąś furkę w gazie , $ = ok. 7tyś , troche siły bym wyprzedzał bez problemu
Ogólnie celowałem w : Audi a3
Ja się nie znam zbytnio na cenach a kumpel mówił ,że dało by rade jeszcze atrakcyjnego (szybszego itp.)
Czekam w odp jakie byście mi zaproponowali modele.
Norris
Nowicjusz

Auto: w trakcie kupna

23 Cze 2013, 23:00

Kumplowi daj w mordę za gadanie głupot. Audi A3 za 7 tys. zł? To będzie gruchot, skarbonka bez dna, będziesz musiał zrezygnować z jedzenia i mieszkania, żeby mieć za co zapłacić za naprawy.
Trochę mało wymagań podałeś. Ale jedno największe - jesteś młody, więc polecam Ci Fiata Punto 1.2 + gaz, Toyotę Corollę 1.4 VTi, Daewoo Lanos 1.5 8v + gaz (wiem, pewnie czujesz niesmak na dźwięk słowa Lanos), można pokusić się o szukanie Opla Astry II (będzie ciężko, ale to jest wykonalne, silnik 1.4 16v albo 1.6 8v). Zapomniałbym - Corsa B albo Golf III 1.4 / 1.6
Podsumowując, auto to też koszty eksploatacji. Rozwijając myśl - paliwo, naprawy, części zużywające się, niespodzianki i inne "błahostki", o których młodzi intelektem zapominają.
I chociaż mówię to z bólem serca - odłóż na bok marzenia i lansiarskiej furze na sam początek i zachłyśnij się zdrowym rozsądkiem. Jak to mawiam sam ja - lepiej mieć brzydkie auto które jeździ i schować je w garażu, niż mieć piękne, które błyszczy się 24h na dobę u mechanika.
A jako, że pewnie masz jeszcze wątpliwości i zaczyna Ci świtać, że piszący o północy anonimowy koleś jest niszczycielem nastoletnich marzeń - sprawdź sobie ceny Audi A3 od prywatnego właściciela i porównywalnie takie same Audi tylko od handlarza. Dziwnym trafem, pierwsze będzie kosztowało od 10 tys. zł do 13 tys. zł przykładowo, a od handlarza - od 6 do 8 tys. zł. Ach, Ci handlarze! Święty Mikołaj nie istnieje, ale handlarz owszem, to pewnie dlatego w takich okazyjnych cenach sprzedają te "bezwypadkowe, od pierwszego właściciela - Niemca emeryta, zagorzałego katolika, samochód w idealnym stanie technicznym i wizualnym, stał dziesięć lat w garażu, dlatego ma przebieg 90 tys. km".
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

23 Cze 2013, 23:31

Tak jak wyżej. A3 w tej cenie owszem kupisz, ale tak jak znajomy zainwestujesz w niego tyle, że Ci się odechce na niego patrzeć.

Ja osobiście polecam Forda Fiestę. Mam takową 1.3 z 2000r. MK5. Jest to moje pierwsze auto. Zapłaciłem 3 lata temu trochę więcej bo 7,5 tys, po wymianie paska, olejów, filtrów, klocków i pompy wody w sumie od tamtej pory nic nie robiłem przy niej. Stabilizator wahacza był wymieniany, gumy na przeguby, elektrozawór nagrzewnicy i w sumie to wszystko. Jeździ bezawaryjnie. Jak na pierwsze auto fajne bo możesz precyzyjnie określić czy zaraz parkując stukniesz kogoś przed sobą czy nie, cofanie też fajnie szybko idzie. Polecam mniejszego hatchbaka na pierwszy samochód żeby się wdrożyć. Teraz będę musiał sprzedać bo szukam czegoś nowszego, większego.
dzidek001
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona góra

24 Cze 2013, 06:31

Ja dorzuce Honde Civic VI.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Cze 2013, 15:19

Dzieki all co odpowiedzieli teraz zmieniłem myślenie troszkę myślenie i chciałbym sie dowiedzieć która z tych furek by mogła sie popisać prędkością :
Corsa B
Honda Ciwic
Ford Fiesa
Norris
Nowicjusz

24 Cze 2013, 19:48

Corsa 1.6 16V to już istny szatan albo Civic 1.5 114KM VTEC.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...
    Jak używać nawigacji google? Jakie są dostępne opcje?
    Google Maps to popularna aplikacja nawigacyjna, która umożliwia wyznaczanie tras i śledzenie drogi do wyznaczonego celu. Oto kilka podstawowych opcji dostępnych w Google Maps: Wyznaczanie trasy: Aby wyznaczyć trasę, ...

25 Cze 2013, 19:41

Jakoś chciałbym mieć niemiecki samochód co myślicie o bmw e30 (gaz)
Norris
Nowicjusz

25 Cze 2013, 19:48

:no: juz predzej e36
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

25 Cze 2013, 20:45

czempion napisał(a)::no: juz predzej e36
Możesz wytłumaczyć czego 8)
Norris
Nowicjusz

27 Cze 2013, 16:23

Bo mam teraz w wakacje oferte kupna BMW e36 diesel 4tyś. tylko mi nie właśnie ,że nie w gazie jak to się widzi ?
Norris
Nowicjusz

27 Cze 2013, 17:19

Norris napisał(a):Możesz wytłumaczyć czego 8)

E30 to youngtimer , tanio już jej nie kupisz .

MOże
otomoto.pl/volkswagen-golf-gt-C29544965.html
też czuję że to już kwestia 2-3 lat jak ceny trójek zaczną szybować w górę.
Dlatego warto sobie taką sprawić.
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

27 Cze 2013, 17:44

7000zł spokojnie wystarczy na E30.
Barol
Awatar użytkownika

27 Cze 2013, 21:28

Magda93 napisał(a):MOże
otomoto.pl/volkswagen-golf-gt-C29544965.html
też czuję że to już kwestia 2-3 lat jak ceny trójek zaczną szybować w górę.
Dlatego warto sobie taką sprawić.

Ziomuś już bym wolal 300 wiecej dać i [link do Otomoto wygasł] .

Ale nie wiem czy dobrze myślę :sly:
Norris
Nowicjusz

27 Cze 2013, 21:55

Za tą cenę pewnie ma historię za sobą . Nawet nie ma zaznaczone że bezwypadkowy , podczas kiedy wszystkie inne cechy ma wypunktowane .
To że fajnie wygląda to nie wszystko.

Blacharka w nich szybko siada.

a tamten wygląda na zadbany i ma dość unikatowy silnik jak na Golfa 3
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

28 Cze 2013, 06:46

Czy ja wiem czy unikatowy,dość często można spotkać ten silnik.
Barol
Awatar użytkownika