Zapytanie o znak zakaz zatrzymywania się i postoju

30 Paź 2021, 14:49

Cześć
czy jest na forum ktoś kto dobrze zna się na znakach drogowych?

Zaparkowałam dzisiaj przed takowym znakiem.
Z budynku, na którym owy znak był umieszczony wyskoczył czerwony z wściekłości pan i zaczął robić mojemu samochodowi zdjęcia wykrzykując, że wyśle je na policję. Jednak wydaje mi się, ze ten znak nie jest "ważny", bo po pierwsze jest za mały, po drugie można go kupić w internecie i powiesić na swojej posesji, a po trzecie znak jest uszkodzony (prawy dolny róg)

Zdjęcie

Czy faktycznie mogę ponieść za to jakieś konsekwencje?
martmart123
Nowicjusz

30 Paź 2021, 17:41

Znak nie ma żadnej wartości prawnej. Należy go traktować tylko i wyłącznie jako znak informacyjny. Jakby przyjechała policja, to mandatu nie mają prawa wystawić.
Inną sprawą jest, jakie to było miejsce. Często takie znaki właściciele posesji wieszają np. na bramie, żeby nie zastawiać wjazdu. Na parkingach przysklepowych wiszą przy miejscach, gdzie są dostawy. Miejsce może również być miejscem prywatnym. Wówczas właściciel może skierować wniosek do sądu i żądać zadośćuczynienia w zależności od tego, dlaczego ten znak tam stoi i czy postawiony tam samochód nie zablokował np. dostawy,. wyjazdu/wjazdu itp.
Tak naprawdę bez powodu ktoś tych znaków nie stawia. Mimo, że są bez wartości prawnej, to lepiej nie parkować w takich miejscach, bo też można mieć kłopoty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2021, 18:45

Było tam po prostu wejście do budynku mieszkalnego i nowy chodnik przed wejściem, pan złośnik bał się że zepsuję mu ten nowy chodnik ale nic się ostatecznie nie stało.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
martmart123
Nowicjusz

30 Paź 2021, 22:10

martmart123 napisał(a):pan złośnik bał się że zepsuję mu ten nowy chodnik
To ty jesteś złośnikiem że tam zaparkowałeś . On zrobił , być może wykosztował się , zrobił być może dla ruchu pieszego więc się nie bawił w głębokie utwardzanie . A tu taki kwiatek jak Ty .
martmart123 napisał(a): ale nic się ostatecznie nie stało
Dziś ty jutro inny , jakiś bus i się chodnik wygniecie .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2021, 22:19

Tak, wykosztował się, ale tego nie wiedziałam, bo nie wiedziałam, że chodnik jest nowy, nawet nie wiedziałam, że znak dotyczy miejsca, na którym stanęłam, bo z mojej lewej strony stały dwa samochody i znak był przed miejscem w którym stał pierwszy z nich, więc nawet nie przed samochodem, który stał obok mnie, tylko jeszcze dalej (jak widać na zdjęciu - to auto nie było moje, ja stałam 2 miejsca dalej)

Mimo wszystko, uważam, że wykrzykiwanie słów na "K" kobiecie 10 cm od jej twarzy nie jest zbyt kulturalne, nawet nie próbowałam się z nim kłócić. Wiem, że zrobiłam źle. Mea culpa.
martmart123
Nowicjusz

31 Paź 2021, 13:22

martmart123 napisał(a):Mimo wszystko, uważam, że wykrzykiwanie słów na "K" kobiecie 10 cm od jej twarzy nie jest zbyt kulturalne, nawet nie próbowałam się z nim kłócić. Wiem, że zrobiłam źle. Mea culpa.

Tu się zgadzam. Pan mógł grzecznie zwrócic uwagę, ewentualnie wytłumaczyć dlaczego nie wolno tam parkować i było by spokojnie, grzecznie i miło...No ale niestety często zdarzają się takie chamy. Nic na to nie poradzisz. To tak samo jak agresja na drodze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyposażenie i BMW ConnectedDrive w BMW ActiveHybrid 3
    Wysokiej jakości wyposażenie standardowe, z dwustrefową automatyczną klimatyzacją działającą także przy wyłączonym silniku oraz opcjonalnym systemem nawigacyjnym Professional. Liczne, ekskluzywne systemy wspomagania kierowcy ...
    Silnik 2.5 D-4D w Hiluxie Powerboost
    W Toyocie Hilux wzmocnione mogą być obydwa silniki Diesla, tj. 2.5D-4D i 3.0 D-4D. Ten pierwszy zyskuje 23 KM mocy (do 167 KM), oraz 67Nm momentu obrotwego (do 410 Nm). Silnik 3.0 D-4D w Hiluxie Powerboost będzie rozwijał ...

31 Paź 2021, 14:26

MotoAlbercik napisał(a):Tu się zgadzam. Pan mógł grzecznie zwrócic uwagę, ewentualnie wytłumaczyć dlaczego nie wolno tam parkować i było by spokojnie, grzecznie i mił

To ja może z drugiej strony opiszę temat-nie ten konkretny, tylko mój.
U mnie na osiedlu jest problem z miejscem do parkowania. Mieszkańcy mojego bloku poświęcili trawnik pod oknami, by mieć gdzie parkować(teren prywatny naszej wspólnoty mieszkaniowej). Powiesiłem na ścianie taki sam znak, do tego tabliczka "teren prywatny".
I co? Na mieszkańcach sąsiednich bloków nie zrobiło to żadnego wrażenia- tłumaczenie-"no bo nie mam gdzie zaparkować". A przy sąsiednich blokach też jest miejsce na trawniku, ale swojego trawnika nie chcą zniszczyć. Ale najbardziej denerwujące było parkowanie ludzi z bloku, który ich wspólnota szczelnie ogrodziła.
Więc nie ma co się dziwić, że ludziom puszczają nerwy. A może twoje auto było już któreś z kolei :?: I po prostu chłopu grzeczność się skończyła :idea:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna