REKLAMA
witam wszystkich.
chcialem was zapytac o temp oleju, jezdze seatem leonem 3 2.0 tdi dsg,
robie dosyc spore przebiegi po miescie, ostatnio zaczalem przygladac sie temp. oleju, zakres miedzy 97-115 stopni jak narazie.
chodzi mi o to ze czasem jest tak ze silnik po odpaleniu nie osiagnie jeszcze nawet 90 stopni a wentylator juz chodzi a czasem spedzam korku mnostwo czasu gdzie temp oleju dochodzi do 115 i wentylator sie zalacza ale po dlugim czasie, dodam ze temp "wody" pokazuje caly czas 90...
wczoraj wypadlem na autostrade gdzie temp oleju juz byla 105 po czym wzrosla do 110.. przy temp otoczenia 10 stopni i predkosci 120km/h obroty okolo 2000... pisze o tym bo spodziewalem sie spadku temp oleju,myslalem po prostu ze przy tej predkosci silnik sie schlodzi i temp spadnie a tak sie nie stalo.... jakas godzine pozniej wypadlem w droge powrotna(jakies 20- 30 min) przy temp 95 i wzroslo do 102 i tak trzymalo 100-102....
czy ja jestem przewrazliwiony czy moze zasugerowalem sie opinia jednego goscia ktory stwierdzil ze termostat moze byc walniety i nie otwiera duzego ukladu i to moze byc efekt roznych temperatur oleju i dziwnego wlaczania sie wentylatora...?