Zarejestrowanie auta ze szwajcarii(od pol roku w Polsce)

18 Kwi 2010, 17:24

Witam wszystkich.
Mam dobrą okazję kupić auto sprowadzane ze Szwajcarii.NIestety nie do końca jestem przekonany czy uda mi się go bezproblemowo zarejestrować.
Sytuacja wygląda tak. Auto ma szwajcarskie blachy. Auto przyprowadził do Polski zięć mieszkającego w Szwajcarii właściciela. Od momentu przekroczenia granicy minęło około pół roku. W tej chwili gość ma umowę podpisaną przez właściciela (do wypełnienia na dowolnego kupującego i z dowolną datą). Do tego dowód szwajcarski - z czerwonym paskiem. Na auto skończyło się ubezpieczenie.
Jako że cena jest okazyjna jestem przygotowany na jakieś tam większe koszty rejestracji.
Proszę o wyjaśnienie co w tej sytuacji zrobić??
Wyglądało by to tak,że ja kupuje auto od "szwajcara" i ide z swieżą umową do...??i tu właśnie liczę na Waszą pomoc. Proszę bardzo o informacje.Z góry dzięki.
Pozdrawiam
slawoos
Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

18 Kwi 2010, 19:15

slawoos napisał(a):i ide z swieżą umową do

To zalezy wszystko od Ciebie.Mozesz iść prosto do WK i pobrać PC/dostajesz na m-c/
oraz tablice próbne.Musisz wtedy wykupic obowiazkowo OC jak chcesz jezdzić.
1/Jedziesz na SKP i robisz przegląd tech.
2/UC-akcyza
3/US
4/Tłumaczenie dok.,recykling itp
5/Skladasz wszystkie dokumenty w WK i czekasz na DR
6/Dobrze jest tez zrobić sobie ksero tych wszystkich dokumentów bo orginały zabiorą
Ci w WK
Tak wygląda droga dla przyszłego posiadacza 4 kółek.. :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Kwi 2010, 20:20

Dzięki za info. dręczy mnie jeszcze jedno pytanie:
czy brak ubezpieczenia szwajcarskiego jest jakimś problemem?
po drugie czy trzeba w jakiś sposób wymeldowywać auto ze szwajcarii? bo gdzieś słyszałem, ze jest potrzebny w brifie stempel o wymeldowaniu auta.
Poza tym kto ustala wartość samochodu? UC wg eurotaxu czy akceptują moją cenę na umowie?(zaniżona ze względu na uszkodzenia mechaniczne pojazdu)
slawoos
Nowicjusz

18 Kwi 2010, 20:36

slawoos napisał(a):czy brak ubezpieczenia szwajcarskiego jest jakimś problemem?

A jakim to moze byc problemem dla Ciebie jak tym autkiem nie będziesz jeżdził. :?:
slawoos napisał(a): bo gdzieś słyszałem, ze jest potrzebny w brifie stempel o wymeldowaniu auta

Tak samochód powinnien byc wymeldowany...
slawoos napisał(a):UC wg eurotaxu

W ten wlaśnie sposób.
slawoos napisał(a):czy akceptują moją cenę na umowie?(zaniżona ze względu na uszkodzenia mechaniczne pojazdu)

Jezeli chcesz się w to bawić to podejrzewam ze musisz miec od rzeczoznawcy wycenę
autka.To co napiszesz w umowie ich nie interesuje.... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Kwi 2010, 15:51

Wzbogaciłem swoją wiedzę w tym temacie o rozmowę z panem z UC. Okazało się, że takiego auta nie będę mógł zarejestrować bo "zostało wprowadzone nielegalnie na rynek EU" to znaczy jeżeli właściciel ze Szwajcarii nim przyjechał i zostawił w Polsce a teraz chce je tutaj sprzedać to nie ma takiej opcji żeby to zarejestrować. To właściciel musi zgłosić auto do odprawy celnej po przekroczeniu granicy. Jeśli tego nie zrobi..nie ma szans.
Ale to teoria. Druga teoria jest taka że... kupuje auto tak jak jest. Ściemniam w UC że ja osobiście byłem w Szwajcarii i kupiłem tam auto i nim tutaj przyjechałem i mam umowę z gościem. czy dałoby tak rade sprawę załatwić?
Bo gość z UC mówił coś o jakimś świstku co się dostaje na granicy. Ale nie za bardzo wiem o co chodzi.
slawoos
Nowicjusz

19 Kwi 2010, 17:21

slawoos napisał(a):Ściemniam w UC że ja osobiście byłem w Szwajcarii i kupiłem tam auto i nim tutaj przyjechałem i mam umowę z gościem. czy dałoby tak rade sprawę załatwić?

A ja 6 lat temu tez "kupiłem"autko w Niemczech... :!: :!: :mrgreen:
slawoos napisał(a):Bo gość z UC mówił coś o jakimś świstku co się dostaje na granicy

A gdzie dzisiaj masz te granice... :?: :?: :grin: Czysta ściema... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

19 Kwi 2010, 22:09

tylko ze niemcownia jest w UE a Szwajcaria nie jest.ogolnie problem jest w tym,ze nigdy nie musialem rejestrowac auta z zagranicy wiec boje sie zeby nie wtopic i nie musiec auta na czesci rozbierac bo i tak nie da sie zarejestrowac.a w jakiekolwiek niejasnosci czy kombinacje to nie chce sie bawic. dzwonilem jeszcze do firmy profesjonalnie zajmujacej sie rejestracja auta ale i dla nich sprawa nie byla jasna.ale maja sie dowiedziec co i jak.o postepach bede dawal znac ale jesli ktos ma wiedze jak rozwiazac ta sprawe chetnie wyslucham.dzieki za odpowiedzi.
slawoos
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 21:59

Witam,
masz dwa wyjścia:

1. występujesz do naczelnika UC lub kierownika z wnioskiem o wyrażenie zgody na odprawę celną bez dokumentu tranzytowego T1. Prośbę trzeba umotywować najlepiej zgodnie z prawdą np. pojazd miał awarię, nie opłacało się go holować do Szwajcarii, Szwajcar nie mógł czekać na naprawę gdyż musiał wracać do kraju i go sprzedał.
Mając zgodę robisz odprawę celną.
Podobno jest to możliwe do załatwienia, są takie urzędy w kraju które wyrażają zgodę.

2. Jedziesz tym samochodem na granicę ze Szwajcarią i wyrabiasz druk tranzytowy T1, opłata skarbowa 70 euro. Z tym drukiem zgłaszasz się do swojego urzędu celnego gdzie załatwiasz odprawę celną.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

19 Lip 2015, 19:45

Witam.
Proszę o radę co z tym fantem zrobić.

Kupiłem auto ze Szwajcarii.
Szwajcar sprzedał auto do komisu w CH. I dał dowód z pieczątką "anulowano" i wziął kasę i koniec. Oni nie wypisują umów bo wystarcza im sam dowód z pieczątką. Piękny kraj. :D
Następnie Kowalski kupił auto z tego komisu, ale już z umową. Zrobił opłaty: cło i vat i przywiózł do Polski. Ja kupiłem ten samochód i spisałem z nim umowę. No i zastanawiam się czy będą robić problem w wydziale komunikacji o brak tej pierwszej umowy i czy nie spisać takiej umowy w domu i mieć spokój z tą całą machiną biurokracji.
A może są inne rozwiązania? :)
mrht
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Lip 2015, 14:28

Zwykle wydziały komunikacji oczekują, że przedstawisz im łańcuszek umów od właściciela w dowodzie aż do Ciebie.
TakeCare
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 07 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra
Rok produkcji: 2007

23 Lip 2015, 22:32

Troszkę się bardziej zorientowałem. :) Ogólnie nie jest wymagana ciągłość umów w przypadku rejestracji aut z zagranicy. Inne kraje - inne prawo. Dowodem własności jest posiadanie dowodu rejestracyjnego z odpowiednią adnotacją/pieczątką. Ale oczywiście każdy wydział komunikacji interpretuje to po swojemu. Państwo w państwie. Jedni wymagają a drudzy nie. Związane jest to z przyzwyczajeniami z naszego prawa gdzie taka ciągłość musi być.
W przypadku rejestracji aut z zagranicy można ściemniać równo. Taka umowa jest nie do zweryfikowania i podważenia. Najważniejsze to opłaty na granicy, akcyza i recykling. W PL wszystko przechowują i tutaj może skończyć się zawiasami.
mrht
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001