Zarejestrowanie niewyrejstrowanego auta.

12 Maj 2011, 09:49

Witam, czy istnieje taka opcja by zarejestrować auto, którego poprzedni właściciel nie zarejestrował? Byłem w urzędzie i Pani kazała mi poczekać aż poprzedni właściciel się zjaw i auto wyrejestruje wtedy do mnie zadzwoni. Minęły 3 miesiące i nie ma telefonu, pojechałem do tamtego faceta i okazało się ,że on na pewno się już tam nie pojawi, gdyż umarł.

I od razu druga sprawa, interesuje mnie zakup jeszcze jednego samochodu od rodziny zmarłego, z tym że samochód jest od ponad 10 lat wyrejestrowany, ale rodzina posiada dokumenty do niego.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

12 Maj 2011, 22:41

szakal1990 napisał(a):Witam, czy istnieje taka opcja by zarejestrować auto, którego poprzedni właściciel nie zarejestrował?

A co Ciebie moze interesowac fakt ze poprzedni własciciel nie zgłosil sprzedazy samochodu... :?: :?: Jezeli masz wymagane dokumenty do rejestracji swiezo zakupionego samochodu to składasz je w WK i po problemie.WK musi Ci zarejestrowac ten samochód i wydac nowe dokumenty bez względu na to czy poprzedni własciciel zgłosił sprzedaz czy tez nie...
szakal1990 napisał(a):, z tym że samochód jest od ponad 10 lat wyrejestrowany, ale rodzina posiada dokumenty do niego.

Mam rozumiec ze samochód posiada numery rej.oraz dowód rej. .... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Maj 2011, 14:30

Auto udało mi się wczoraj zarejestrować. Okazało się że niby oni w urzędzie muszą poczekać do miesiąca, ponieważ roszczenia ... a tamta osoba już nie pracuje itd. Grunt że mam już papiery.
A przechodząc do drugiego auta, jest to fiat argenta ma na pewno 1 tablice rejestracyjną, i prawdopodobnie dowód. Auto oczywiście jest całkowicie niesprawne. I jak wtedy wygląda sprawa, bo one na pewno nie przejdzie przeglądu który jest potrzebny do rejestracji.
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Maj 2011, 15:04

szakal1990 napisał(a):jest to fiat argenta ma na pewno 1 tablice rejestracyjną,

Chyba dobrze wiesz ze musi mieć 2 TR jezeli chcesz jechac na OBT...
szakal1990 napisał(a):prawdopodobnie dowód.

Prdwdopodobnie a ma to duza róznica...
szakal1990 napisał(a): I jak wtedy wygląda sprawa, bo one na pewno nie przejdzie przeglądu który jest potrzebny do rejestracji.

Jezeli są dokumenty to musisz odwiedzić US/wartość transakcji powyzej 1.000.- lub cena rynkowa/...
Naprawa samochodu...
WK-pobrać PC i tablice rej.czasowe..../mówimy oczywiście o braku 1 szt.TR../
Wyjazd na SKP na przegląd..
Wizyta w WK z dokumentami w celu rejestracji .....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Maj 2011, 17:03

Spadkobiercy są trochę zakręceni i nawet dobrze nie wiedzą co mają. Dowód mają odszukać, niby był. Ceny też nie wiedzą ale ok.

I powiedzmy że od dnia kupienia do naprawiania - rejestracji minie około roku to nikt nie będzie miał żadnych pretensji ? Jak rozumiem normalną umowę piszę z nimi i wszystko gra?
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Maj 2011, 19:06

szakal1990 napisał(a):I powiedzmy że od dnia kupienia do naprawiania - rejestracji minie około roku to nikt nie będzie miał żadnych pretensji ?

Jak na razie to jest niby 30 dni na rej.ale nikt Ci nic nie zrobi jezeli bedzie to po 2 latach...
szakal1990 napisał(a):Jak rozumiem normalną umowę piszę z nimi i wszystko gra?

Tak musi byc normalna umowa k/s.Pamiętaj jednak ze wszystkie dane zawarte w DR musza być wpisane na umowie k/s bo w przeciwnym razie z rej.pojazdu w WK nici...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP