Żaróweczki

03 Lut 2009, 12:07

Witam,

potrzebuję takie żaróweczki:

[link wygasł]

[link wygasł]

Co to za żarówki? Są na allegro?
VW POLO 1.4 '96
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

03 Lut 2009, 22:38

To są żaróweczki od kontrolek albo od podświetlenia wskaźników lub innych ideogramów w samochodzie.Można je spotkać tez w dodatkowych światłach STOP-u.Musisz przeczytać jaką mają moc,ponieważ jest ich kilka i mają różną moc - 1,2W;2W.3W.Kupisz je w sklepie motoryzacyjnym.Najlepiej weź ze sobą tą żaróweczkę razem z trzonkiem,a sprzedawca będzie wiedział napewno.Niestety takie żaróweczki to ciutek kosztowna sprawa w porównaniu do innych,większych(np. żarówka do kierunkowskazów jest większa,mocniejsza,a tańsza).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2009, 23:47

,,Niestety takie żaróweczki to ciutek kosztowna sprawa w porównaniu do innych,większych"

Za 4szt tylko trochę mniejsze i z zieloną koszulką w serwisie Toyoty usłyszałem 97,00zł. Zrezygnowałem z zakupu .W sklepie elektronicznym kupiłem zielone diody LED na 12V po 1,50zł.szt Diody mają obudowę soczewkową więc należy ich zmatowić drobnym papierem ściernym aby światło było równomiernie rozproszone.Ponieważ napięcie w instalacji (przy pracującym silniku )może mieć 14,4V to szeregowo z diodą wlutowałem rezystor 470 ohm/0.125W .Należy jeszcze pamiętać aby plus diody (dłuższa końcówka) ustawić tak żeby dotykał do ścieżki z plusem zasilania. Troszkę więcej roboty niż przy wymianie zwykłej żarówki ,ale różnica w cenie znaczna.
.
akord5
Nowicjusz

Miejscowość: lubartow

06 Lut 2009, 15:48

Mi jakis czas temu spaliły sie takie same w desce i kupiłem je w Auchanie komplet kosztował mnie chyba troche ponad 3zł(same zaróweczki bez oprawe)
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001