Żarówka światła cofania - led

18 Cze 2023, 20:22

Witam. Poszukuję jakiejś żarówki do światła cofania P21W, led, by dawała dobre światło w nocy, bo nieraz widzę jak niektórzy mają założone i w nocy jak cofają, to widno aż igłe idzie szukać. Co polecacie w dobrych pieniądzach z dobrą jakością światła?
gruber99
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Astra H Caravan
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

19 Cze 2023, 09:10

Zobacz te na CREE XBD no i przy wybieraniu zwróć uwagę na strumień świetlny w LM im więcej tym będzie jaśniejsze światło. Na pewno na te najtańsze żarówki trzeba brać poprawkę bo one często świecą zimnym kolorem i na pierwszy rzut oka wydaje się że dają więcej światła ale w rzeczywistości tak nie jest.

Spojrzyj też na budowę żarówki czasem te z soczewką lepiej świecą.

Patrząc na te tańsze do rozważenia zakup tych na ledach 4014 np. [link do oferty na Allegro wygasł] powinno być całkiem nieźle jeżeli chodzi o jasność.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Cze 2023, 09:40

Hmmm, w danych technicznych jest opis, że ta żarówka daje 2000 lm...Nie wiem, nie miałem, ale dla mnie wydaje się to mocno przesadzone - zwykła żarówka 100W daje 1300 do 1500lm. Tutaj jest 2000lm, a więc ta żarówka powinna świecić jak mniej więcej zwykła żarówka 120W.
No i jest jeszcze pytanie - na jakich diodach jest ta żarówka, bo to ma ogromne znaczenie - w tytule aukcji są diody 3014, a w opisie 4014. Dioda 4014 daje 23lm, a dioda 3014 daje 12 lumenów. I jakby tego nie policzyć, to 144 diody nie dają w żadnym wypadku 2000lm :) I teraz jeszcze, diody 4014 dają barwę światła 2800 - 3100K. A tu napisane jest, że ta żarówka daje barwę 5500K. Więc raczej nie są to diody 4014, prędzej 3014, bo tam już jest barwa 5000K i 6000K. Jest też 4000K czyli neutralna.
Wiem, wiem, że elaborat na temat diod, ale na to trzeba zwracać uwagę, bo się kupuje i potem jest człowiek zawiedziony, że myślał, że będzie jaśniej świeciła :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2023, 10:10

MotoAlbercik napisał(a):w danych technicznych jest opis, że ta żarówka daje 2000 lm...
Tyle nie da na pewno ale chodzi o to że te diody są jednymi z jaśniejszych obecnie i całkiem nieźle świecą. Praktycznie wszystkie opisy LM są przesadzone :wink: lub pomiary są tak robione żeby wyszło więcej niż jest :mrgreen:

MotoAlbercik napisał(a):No i jest jeszcze pytanie - na jakich diodach jest ta żarówka...
Teraz to już rozłożyłeś temat na czynniki pierwsze :mrgreen: ale to dobrze. Ja podałem aukcję przykładową już nie zagłębiając się w takie szczegóły bo często jest tak że sprzedający też nie do końca wiedzą co sprzedają, tu polecam czytać komentarze i popatrzeć na ewentualnie zamieszczone zdjęcia kupujących.
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Cze 2023, 21:38

Dziękuje serdecznie za porady! Znalazłem dzisiaj o te z linku i zamówiłem. Zobaczymy jaki efekt będzie w nocy, pewnie zdecydowanie lepiej niż na zwykłej żarówce P21W.
[link do oferty na Allegro wygasł]
gruber99
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Astra H Caravan
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

20 Cze 2023, 08:34

Daj znać czy będzie lepiej i czy będziesz zadowolony, możesz wrzucić jakąś fotkę z porównaniem światła przed wymiana i po. Na pewno się przyda :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...

20 Cze 2023, 16:08

Rokiko napisał(a):często jest tak że sprzedający też nie do końca wiedzą co sprzedają

Dokładnie - dlatego rozłożyłem to na szczegóły by zwrócić na to uwagę, ponieważ dzisiaj oświetlenie led jest szeroko stosowane, a ci co sprzedają takie źródła światła to albo nie mają o tym pojęcia i ściągają z Chin to co jest najtańsze i wypisują właśnie takie bzdury, albo czasem in świadomie piszą w opisach bardzo niezrozumiałe i często sprzeczne ze sobą opisy. Dlatego należy na to zwracać uwagę i zawsze przed zakupem można w necie poszukać opisy danych źródeł światła - myślę, że jakby dobrze poszperać to się znajdzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000