Jak uszczelnić tylną lampę VW Golf 5

20 Cze 2023, 09:48

Po ostatnim deszczu w tylnej lampie, od wewnątrz pokazały się kropelki wody. Nie wiem którędy woda się tam dostała i jak ją usunąć. Da się coś z tym zrobić bez wyjmowania lampy? Zakleić jakieś szczeliny z zewnątrz, czy cuś? Lampy nie mogę odkręcić, bo nie mam odpowiedniego klucza. Da się to jakoś osuszyć bez rozkręcania?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Cze 2023, 10:30

Trzeba ją zdjąć żeby popatrzeć którędy ta woda mogła się ram dostać i ogólnie obejrzeć czy gdzieś nie jest pęknięta. Warto sprawdzić jej odpowietrzenie czy jest drożne. dlatego klucz musisz zdobyć i zdjąć lampę, a na razie jak go nie masz to wyjmij chociaż kostkę z żarówką żeby był jakiś większy przepływ powietrza.

Gdzieś nawet niewielka nieszczelność może powodować taki problem.

EDIT: Dodam że miałem kiedyś problem z szyba boczna w vanie która gdzieś na kleju, bo były wklejane przeciekała. Dostęp był bardzo kiepski i nie mogłem namierzyć nieszczelność ale zastosowałem środek "versachem flowable silicone" taki bardzo płynny silikon praktycznie jak woda i udało się rozwiązać problem. Przy lampie trochę jest łatwiej bo możesz ją wyjąć i poszukać problemu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Cze 2023, 13:15

Udało się lampę odkręcić, od godziny wygrzewa się na słońcu. Pęknięcia nie namierzyłem, chociaż oglądałem dokładnie, łącznie z przelewaniem odrobiny wody jaka siedzi wewnątrz we wszystkie możliwe strony. Gdzie jest to odpowietrzenie?

Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Cze 2023, 15:01

Być może woda była już wcześniej ale dopiero teraz pogoda sprawiła, że zaczęła ona parować. Spróbuj ją dobrze wysuszyć i dopiero załóż. Później obserwuj czy problem nie wróci bo jak pojawi się ponownie to problemem może być gdzieś nieszczelne połączenie między kloszem lampy, a jej obudową.

Tu Ci zaznaczyłem miejsca odpowietrzenia / wentylacji lampy

Obejrzyj też uszczelkę od modułu z żarówkami czy jest cała i po założeniu czy dobrze dolega.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Cze 2023, 15:58

Moduł z żarówkami szczelny nie jest, ale tam chyba woda nie dochodzi, w każdym razie śladów nie ma. Tak samo z odpowietrznikami. Ślady wody są tylko dookoła tego zewnętrznego czerwonego klosza, przy połączeniu czerwonego plastiku z białym i czarnym. Tam szukałem nieszczelności, ale nic nie widać, jednak może coś być. Mógłbym spróbować zalać to połączenie jakimś rzadkim klejem...
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Cze 2023, 17:38

Może być to uszczelka między lampa a panelem żarówek
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak warsztaty w Polsce zamawiają części?
    Mimo, iż rośnie liczba warsztatów z dostępem do szerokopasmowego Internetu oraz tych wyposażających swoich pracowników w urządzenia mobilne, wykorzystanie globalnej sieci do celów biznesowych jest niewielkie. ...
    Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...

21 Cze 2023, 07:46

Henk napisał(a):Moduł z żarówkami szczelny nie jest, ale tam chyba woda nie dochodzi
Tu nie trzeba dużo wody wystarczy czasem niewielka nieszczelność i masz zaparowaną lampę. Ja bym sprawdzić to połączenie z modułem żarówek jak wspomniał tez [email widoczny po zalogowaniu] />
Henk napisał(a):Mógłbym spróbować zalać to połączenie jakimś rzadkim klejem...
W ciemno nie ma co kombinować, uszczelnij połączenie między modułem żarówek i lampą i po jej wysuszeniu obserwuj czy znowu zaparuje i kiedy to się stanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Cze 2023, 10:16

Puki co już wszystko zmontowałem. Lampa świeci - przynajmniej nic nie zepsułem :) Jedyna zmiana jaką wprowadziłem to posmarowałem bezbarwnym silikonem połączenie czerwonego klosza z wewnętrznymi plastikami. Teraz czekam na deszcz :)
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Cze 2023, 10:34

Henk napisał(a):Teraz czekam na deszcz
Lub test na myjni :)

Daj znać jak już będzie po teście czy wszystko jest ok.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Cze 2023, 21:50

Lampa paruje , zbiera się w niej woda ? Trudno ustalić miejsce przecieku ? Rozwiązanie proste i skuteczne .Wiertarka i dziura w spodzie lampy. Co tam wpłynie to wypłynie . 3 milimetry wystarczy , w dwóch miejscach . Rozsądnie aby nie spartolić. Sprawdzone na Zafirze B (typowe, odwieczny problem ) a i na innym aucie też. :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez Kao, 21 Cze 2023, 22:35, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Nie używamy słów wulgarnych.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

21 Cze 2023, 22:35

Ja też tak robiłem :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2023, 03:50

Wczoraj lekko padało i na razie lampa szczelna. Może dzisiaj samochód umyję i poobserwuję, ale myję bardzo ostrożnie, więc przecieków się nie spodziewam. Pomysł z wierceniem dziur wypróbuję jeśli problem znów się pojawi.
Jeszcze o jednym zapomniałem napisać - po odkręceniu lampy odruchowo zacząłem czyścić odpływ wody pod lampą, bo był zapchany (chyba odpływ - taka szpara między blachami). Może to coś poprawiło.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Cze 2023, 08:56

Jeżeli woda będzie się zbierała za lampą to również może ona parować. Zawsze warto przeczyścić jak jest taka możliwość powierzchnię pod lampą, a jeżeli tam jest lakier taki jak na samochodzie to można i przepolerować wtedy woda szybciej spłynie.

bonifacy napisał(a):Wiertarka i dziura w spodzie lampy
Rozwiązanie powinno się sprawdzić ale dziurka jak najmniejsza i w najniższym miejscu (sprawdzić jak lampa jest założona na samochodzie gdzie takie miejsce występuje). Ja kiedyś chyba w Omedze jak dobrze pamiętam robiłem coś podobnego z pewną różnicą bo po wywierceniu otworu w najniższym punkcie lampy wstawiłem na klej od szyb kolanko od spryskiwaczy skierowane w dół i odpowiednio przycięte takie jak na zdjęciu (przykład na szybko znaleziony w necie).

Plusem tego rozwiązania jest to, ze w deszczowe dni jak jedziesz nic nie powinno się z całego tego syfu dostać do lampy przez taki otwór z takim kolankiem.
Rokiko
Forumowicz VIP