Żarówki LED h4 problem z napięciem

05 Sty 2021, 07:08

Witam panowie Problem polega na tym że kupiłem ostatnio żarówki H4 do Audi a4 B5 lecz po podłączeniu żarówek od razu zapalają mi się światła długie nie reaguje przełączenie manetka natomiast gdy podłączona jest jedna żarówka LED jedna zwykła światła działają normalnie.. sprawdzałem żarówki w aucie znajomego i on takiego problemu nie ma więc gdzie może być przyczyna??
Swijek88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bolesławiec
Przebieg/rok: 50tys. km
Silnik: A4B5
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

05 Sty 2021, 10:44

LEDy są bardziej wrażliwe na nawet niskie napięcia z przepięć lub coś w tym stylu. Jeżeli zwykłe żarówki działają poprawnie to problem może być w samych LEDach lub w twojej instalacji coś jest nie tak.

Czy masz założone światła do jazdy dziennej?

Ja bym na początek wziął multimetr i sprawdził napięcia w gnieździe od żarówek bez założonych żarówek i z założoną jedną żarówką i później z dwoma. Porównaj ten napięcia i zobacz jak one wyglądają.

Generalnie LED jako zamiennik H4 nie ma homologacji i nie powinno się tak jeździć choć ostatnio widziałem jakiś model LEDowej żarówki która dawała na ścianie idealny kąt odcięcia światła w reflektorach soczewkowych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sty 2021, 12:31

Nie nie mam świateł do jazdy dziennej...też mi się wydaje że to coś z instalacją tylko dlaczego na normalnych żarówkach jest ok...w ledach raczej problemu bym nie szukał bo w innym aucie było ok
Swijek88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Sty 2021, 17:12

Zapewne masz kontrolę spalonych żarówek? Jak tak, to LEDów nie zakładaj bo nie będą świeciły, a stosowanie różnorakich rezystorów itp może uszkodzić BSI.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2021, 17:48

Właśnie że nie mam...
Swijek88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Sty 2021, 17:13

Swijek88 napisał(a):Właśnie że nie mam...

Jesteś pewny na 100%, że nie masz kontrolki od spalonych żarówek? Bo A4B5 takową kontrolkę mają z tego co kojarzę. Sprawdź dokładnie. Może jest, ale masz spaloną żaróweczkę?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...

08 Sty 2021, 09:11

To jest wersja przed liftem
Swijek88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Sty 2021, 11:25

Gdzie Ty widzisz problem? Zakładasz to co producent nakazał :!: i bardzo dobrze ze nie działają, cieszy mnie to bardzo, nie będziesz ludzi oślepiał z naprzeciwka. Nawet jakby Ci się udało uruchomić to życzę Ci jak najszybszej interwencji służb aby skierowali auto na badanie techniczne zatrzymując dowód i dając jeszcze mandacik od serca.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2021, 14:52

Kao napisał(a):Gdzie Ty widzisz problem? Zakładasz to co producent nakazał i bardzo dobrze ze nie działają, cieszy mnie to bardzo, nie będziesz ludzi oślepiał z naprzeciwka. Nawet jakby Ci się udało uruchomić to życzę Ci jak najszybszej interwencji służb aby skierowali auto na badanie techniczne zatrzymując dowód i dając jeszcze mandacik od serca.

Podpisuję się pod tym z całym sercem :!: Na naszych drogach niestety jeździ dużo aut z niesprawnym oświetleniem. Świecą prosto w oczy. Najgorzej jest jak jest ciemno i pada. Nie dość, że ten co ma takowe światła nic nie widzi, to jeszcze dodatkowo oślepia.
Aczkolwiek spotkałem się z ledami, oczywiście bez homologacji, ale z Pchilipsa. Miały praktycznie idealną wiązkę światła na stacji diagnostycznej. Niestety te ledy Philips-a są dość drogie - najtańsze, standardowe kosztują ponad 300 zł, a te lepsze, konkretne to prawie 700 zł. Więc sprawa nieopłacalna tak naprawdę.
A co ciekawe, to nie każde auto toleruje ledy, jak instalacja jest przewidzina do halogenowych żarówek. Jak dobrze pamiętam, to Audi, Peugeot, Citroen i chyba Mercedes albo VW nie tolerują tego typu zamienników - po próbie uruchomienia oświetlenia ledowego uszkodzeniu ulegają BSI. Nie pamiętam niestety modeli tych aut.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2021, 22:11

Ale wiązka światła to nie wszystko, ja też miałem Ledy i wiązka światła była lux ale moc tych ledow była tak mocna że raziło w oczy, też ile nowszych aut z fabrycznymi ledami razi w oczy z naprzeciwka jak i od tyłu w lusterka. Tu sama moc robi swoje.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4