Citroen C5 2006 - dużo błędów

11 Gru 2020, 11:40

Hej,
mój wierny Citroen C5 z 2006 roku zaczął ostatnio pokazywać dużo błędów min. problem ze wspomaganiem, czasami esp, dpf (chyba dpf). W serwisie zrobili skan i wykasowali błędy (już 2 razy) ale błędy wracają. Według mechanika mogą być to czujniki albo komputer.
Kiedyś miałem epizod, że auto gasło (po wymianie czujnika wału korbowego). I teraz pytanie - czy można coś pogrzebać samemu, czy oddać to do mechanika który bierze mniej (mój warsztat jest dość drogi ale dobry) czy też pożegnać się powoli z autem - bardzo je lubie, w ciągu 4 lat przejechałem 40kkm zupełnie bez awaryjnie, jeśli nie liczyć 2 tygodni kiedy gasł.
automaniak123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 HDi
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Gru 2020, 13:20

Często jest tak że jedne błędy wynikają pośrednio z innych dlatego dobrze by tu było spisać je wszystkie i zastanowić się od czego zacząć sprawdzanie.

Jeźeli lubisz samochód i dobrze Ci się nim jeździ to warto pomyśleć o naprawie tych błędów. To mogą być sprawy czysto elektryczne związane ze słabym połączeniem na wtyczkach lub np. uszkodzenia czujników.

Masz gdzieś wszystkie kody tych błędów co Ci się pojawiły po skanowaniu? Jeżeli tak to wrzuć tu do tematu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Gru 2020, 17:47

automaniak123 napisał(a):W serwisie zrobili skan i wykasowali błędy (już 2 razy) ale błędy wracają.

Bez sensu....Nie szkoda kasy na podłączanie się pod kompa i kasowanie? Przecież to nic nie daje. Za skasowanie błędów kazali zapłacić, mimo, że wiedzieli, że błędy znowu powrócą...
Żeby ci jakoś pomóc, musimy mieć kody tych błędów, jak wspomniał kolega wyżej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2020, 18:15

Hej,
dzięki - wrzucę błędy jak tylko znajdę raport.
Auto lubię - jest bardzo wygodne (nie tylko moja opinia), super tanie w eksploatacji. Rozważam kupno 6-7 letniej Hondy CRV (tak mi wyszło z analizy cena-wielkość-niezawodność), ale należę do osób sentymentalnych i przykro mi jeszcze oddawać ce-piątkę na złom.

A warsztat jest tak miły, że mi za skan/kasowanie błędów policzył tylko raz - więc tu dużo stratny nie jestem.
automaniak123
Nowicjusz

12 Gru 2020, 18:19

automaniak123 napisał(a):A warsztat jest tak miły, że mi za skan/kasowanie błędów policzył tylko raz - więc tu dużo stratny nie jestem.

No nie do końca...Nie policzył cię za drugim razem, bo wiedział, że znowu wrócisz...Gdyby był miły, to już za pierwszym razem powiedziałby ci, że samo skasowanie błędów nic nie da i że pojawią się one z powrotem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2020, 20:40

No może tak, ale ogólnie są solidni i jestem zadowolony. Poprzedni warsztat, jak sknocili wymieniony wyżej czujnik wału korbowego, próbował zrzucić to na złe rozłożenie ciśnienia na wtryskiwaczach i chciał wymienić wtryskiwacze, to ja zmieniłem warsztat ;)
Do tego dochodzi czasami bardzo długi czas reakcjii automatu - auto ma 2-3 sekundy opóźnienia w przyspieszeniu - ale zdarza się to raz na 10 jazd i nic nie wykryli.
automaniak123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...

04 Sty 2021, 14:59

Trochę czasu minęło, ale znalazłem wydruk i wrzucam. Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc :) Generalnie, jak pisałem, nie chcę się auta pozbywać, no bo wiadomo, auto to najgłupsza inwestycja ;) Ale jak C-5 tki się nie da sensownie zrobić, to mam w planach 8-letnią Hondę CRV....

automaniak123
Nowicjusz