Żarówki led w miejsce zwykłych

26 Paź 2020, 21:22

Witam. Czy ktoś próbował założyć do spacetourera żarówki ledowe w miejsce zwykłych? Moim zdaniem potrzebne są adaptery żeby pominąć oryginalne mocowanie żarówki. Na internecie jest tego w ogrom ale nie mogę znaleźć nic co mogło by pasować. Jeżeli ktoś z was działał już coś z takim temetem osobiście to proszę o poradę. Pozdrawiam Mateusz
MateuszSpace
Nowicjusz

26 Paź 2020, 21:39

Napisz dokałdnie o które żarówki ci chodzi? Te z oświetlenia wnętrza czy np. postojówki? Jakie masz tam teraz żarówki?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2020, 16:21

Chodzi mi o żarówki mijania i drogowe. Tam żarówkę h7 wkłada się w takie gniazdo które zatrzaskuje się w lampie. Jeżeli chciałbym założyć żarówki ledowe to muszę ją jakoś umocować a nie wiem jaki konkretnie adapter użyć który ja będzie trzymał.
MateuszSpace
Nowicjusz

28 Paź 2020, 20:18

MateuszSpace napisał(a):Chodzi mi o żarówki mijania i drogowe. Tam żarówkę h7 wkłada się w takie gniazdo które zatrzaskuje się w lampie.
Takie zamienniki LED chyba we wszystkich przypadkach są w wersji plug&play. Czyli wyjmujesz starą żarówkę odłączasz i w to miejsce podłączasz nową LED. Czasem wymaga to przerobienia osłony gniazda z żarówką bo ledy mają z tyłu wystające chłodzenie i to najczęściej sprawia jakiś problem.

Jednak musisz wiedzieć że takie żarów i nie mogą być zamontowane w reflektorach które nie mają homologacji na światła led. Tak na pewno będzie w przypadku twojej lampy. Założyć możesz ale legalnie z nimi jeździć tylko w offroad ie :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Paź 2020, 17:27

To, że takich żarówek nie wolno montować w reflektorach halogenowych, to nic. Miałem do czynienia z kilkoma takimi i powiem, że świecą gorzej niż H7 Philipsa czy Bosch-a, które mają 4200K. Jak jest ciemno i pada deszcz, to przed autem widać tylko lekką poświatę. Mimo, że wydaje się, patrząc na klosz, że świeci całkiem dobrze.
Oczywiście są żarówki ledowe, mają atest, świecą naprawdę dobrze, ale niestety kosztują około 500 zł.
Dodam, że na chwilę obecną nie warto bawić się w ledy itp, tylko mieć oryginalne, ponieważ policja od zeszłego tygodnia prowadzi jakąś akcję z oświetleniem samochodów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Paź 2020, 22:19

Ja już kilka tych ledów wytestowałem i wróciłem do zwyklych halogenowych, mam ledy w światłach drogowych ale czy jest lepiej? ja powiem że inaczej, więcej widzę bo jest jaśniej ale światło sięga na mniejszą odległość. W miejscu mijania w ogóle to się nie sprawdza, świecą bardzo blisko chodz w soczewce światło jest bardzo ostre i razi tych z naprzeciwka i nie chodzi o to że świeci komuś w oczy tylko ta moc skupiona w soczewce jest rażąca, kolejna sprawa to znaki i pasy na drodze, światło odbija się tak mocno że aż oczy bolą, gdy przyjdzie gorsza pogoda jak mgła, deszcz, śnieg to równie dobrze możesz światła zgasić bo i tak nic nie widać jedynie co Cię wtedy naprowadza to te świecące pasy na ulicy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżony crossover Mitsubishi ASX
    W polskiej ofercie Mitsubishi Motors debiutuje właśnie odświeżony model najpopularniejszego modelu tej marki w Polsce i Europie – crossovera Mitsubishi ASX z nowym silnikiem Diesla. Wzbogacono wyposażenie pojazdu, silnik ...