Peugeot 307 - światło mijania źle świeci

21 Paź 2020, 14:18

Witam światłach mijania żarówka H7 powinna być skierowana ku górze czy dole osłonki? Dotychczas ustawiona była pośrodku osłonki i diagnosta powiedział że nie może tak być gdyż oślepia innych kierowców światło jest rozproszone i żarówka należy poprawić. Pozdrawiam
Cristiano007
Nowicjusz

21 Paź 2020, 14:58

Tylko żarówki H7 nie da się włożyć do końca poprawnie obróconej o 180 stopni względem poprawnej pozycji. Jedyne wyjście to dostanie się do niej i sprawdzenie jak jest założona.

Zobacz jak wygląda trzonek takiej żarówki:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Paź 2020, 15:00

Żarówka włożona jest trzonkiem do dołu tak jak jest zrobione wycięcie w wejściu dla niej. I w ten sposób po poprawieniu żarówka uklada się przylegając ku górnej części obwódki.
Cristiano007
Nowicjusz

21 Paź 2020, 15:04

Czyli po tej zmianie jest już ok, tak?
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Paź 2020, 15:12

Teraz wydaje się że siedzi ok. Idąc po dziecko do przedszkola zauwazylem takiego samego peugeota, więc zerknąłem i w nim także H7 przylega do górnej części obwódki. Tak myślę sobie, że raczej tak jest ok, gdyż górna część obwódki tłumi wiązkę by nie szła ku górze i nie oślepiała a w moim przypadku H7 była ułożona centralnie pośrodku tej obwódki i co chwilę głównie kierowcy tirów mi mrugali światłami. W załączniku z resztą dołączam foto jak to teraz wygląda.
Cristiano007
Nowicjusz

21 Paź 2020, 17:23

Podjedź do jakiś drzwi garażowych lub budynku i zobacz czy wiązki obu świateł są identyczne. Dla mnie żarówka nie może do niczego dotykać i najczęściej jest po środku tego elementu w lampie.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...

21 Paź 2020, 18:15

Jak żarówka dotyka górnej obwódki to jest źle założona - nie siedzi cała w gnieździe, albo jest za daleko włożona. Musisz dobrze popatrzeć. Żarówka prawidłowo założona jest po środku tej obwódki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2020, 18:44

Rokiko napisał(a):Podjedź do jakiś drzwi garażowych lub budynku i zobacz czy wiązki obu świateł są identyczne
Najprostszy i bezpłatny sposób na sprawdzenie..... :!: :!:
MotoAlbercik napisał(a): Żarówka prawidłowo założona jest po środku tej obwódki
Tak właśnie ma być.Wiem z doswiadczenia bo nie raz takie rzeczy musieliśmy robić przy okazji OBT na SKP.... :!:
Ps. żarówka musi być w dokładnym poziomie.Jeżeli jest inaczej to lipa....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Paź 2020, 18:15

W 307 jest ciężko założyć prawidłowo żarówkę, bo wkładając ją obojętnie jak, wydaje się, że jest włożona prawidłowo. Niestety trzeba się troszkę przyłożyć żeby zrobić to porządnie. Miałem dzisiaj zrobić fotkę jak wygląda to u mnie, ale zapomniałem, jak zwykle :cry:
Jak nie zapomnę, to jutro zrobię. Ale możesz mi wierzyć - musi być po środku tej obwódki. Jak będzie w górę, to będziesz oślepiał i sam za bardzo nic nie będziesz widział, bo strumień światła pójdzie w górę, zamiast przed auto, a jak będzie w dół, to nie będziesz oślepiał, ale też nic nie będziesz widział, to będzie świeciła za blisko auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Paź 2020, 09:12

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Znalazłem fotkę według której wygląda na to, że żarówka powinna być włożona wypustka do góry a nie do dołu. Przesyłam je poniżej. Po takim ułożeniu żarówka siedzi centralnie po środku obwódki i wiązka nie idzie w górę. Jak możesz i oczywiście będziesz miał chwilę możesz zerknąć czy i rzecziwscie takie ułożenie wypustką u góry jest u Ciebie.
Cristiano007
Nowicjusz

23 Paź 2020, 15:29

Tylko takie założenie jest nieprawidłowe bo na dole w gnieździe mocowania żarówki masz wypustkę na ten wystający trzpień w obudowie żarówki. Dlatego zgodnie z tym żarówka ze zdjęcia powinna być obrócona o 180 stopni i wtedy to będzie prawidłowy montaż.

Jak ja odwrócisz to musi odpowiednio skoczyć na swoje miejsce jak jej nie dopchniesz to może być krzywo po zapięciu zabezpieczenia z drucików.
Rokiko
Forumowicz VIP

23 Paź 2020, 18:48

Cristiano007 napisał(a):Po takim ułożeniu żarówka siedzi centralnie po środku obwódki i wiązka nie idzie w górę.
Z tego co się dojrzałem to jest właściwy montaż żarówki.Oczywiście wypustka żarówki włożona jest w górnej części w właściwe miejsce i nie powinno być już problemów że strumieniem światła......
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

25 Paź 2020, 18:42

Ja również myślę, że to zdjęcie przedstawia prawidłowy montaż żarówki H7.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999