Jak umyć silnik?

09 Maj 2009, 13:31

Witam! Jakis czas temu mialem wymiane uszczelki pod glowica. Oczywiscie caly silnki i skrzynia pod spodem sa mocno "spocone" i chcialem sie dowiedziec jak to umyc. I jeszcze chcialem sie dowiedziec czy taki olej po kilku tygodniach nie powinien sie przepalic i zniknac? I prosze nie smiejcie sie bo jestem nowy i zielony kompletnie w temacie:p
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez balanz, 10 Maj 2009, 20:17, edytowano w sumie 1 raz
balanz
Nowicjusz

09 Maj 2009, 13:36

Do mycia silników są specjalne preparaty,które można kupić nawet w markecie i w sklepach motoryzacyjnych.Oczywiście warto wybrać te markowe,mimo,że są droższe od poniektórych,mniej znanych.
Oczywiście nie każdy silnik można myć w ten sposób - elektronika i elektryka nie lubią wody...A jeżeli możesz myś swój samochód,to musisz pamiętać o osłonięciu elementów układu zapłonowego,wyjąć akumulator(lub również go osłonić).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Maj 2009, 14:07

Nie wiem jak teraz, ale zdaje się że w bazie PKS myją gorącą wodą pod ciśnieniem, ale to trzeba by było wszystkie delikatne rzeczy wymontować, bo woda ma jakieś 90 stopni a ciśnienie takie że słyszałem z opowieści jak wywaliło przerdzewiałą blachę w Starze.
wolfenstein
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

09 Maj 2009, 21:02

w autobusach to moga tym myc ale nie w aucie benzynowy silnik, spróbuj tam swoja audi prysnac to podejrzewam ze daleko nie dojedziesz
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

29 Maj 2009, 18:56

do mycia silników polecam produkt firmy Carvalet nie jest drogi a efekt super psikasz silnik czekasz chwilke i myjesz myjką ciśnieniową. umnie silnik wyglada jak nowy:)
dogu18
Nowicjusz

Miejscowość: Czerwionka leszczyny

31 Maj 2009, 12:26

w wojsku to pamiętam że silnik myliśmy ropą i szmatą ;P
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

31 Maj 2009, 13:08

Tez dobre - wszelki smar inny szpej schodzi aż się błyszczy - tylko gorzej jak coś już przyschnie to zostaje tylko druciak. Jakieś mniejsze miejsca można też spokojnie doczyścić WD-40.
O żesz ty kur..., w chu.. jeb.. twoja mać!!! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął.
wolfenstein
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Maj 2009, 19:07

no wd-40 też jest dobre :D

[ Dodano: Nie Maj 31, 2009 20:08 ]
ale niewiem czy akurat do silnika
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice

31 Maj 2009, 19:38

ludzie nie wydziwiajcie 1l koncenratu do mycia silnika kosztuje 15-20 złoych i umyjecie niem 4-5 mocno zabrudzonych silników!!

ja polecam produkt firmy Carvalet uzywalem i silnik mam czysy ze da sie z niego jeśc:P
dogu18
Nowicjusz

31 Maj 2009, 21:46

Witam

Najłatwiej myć diesla poniewaz nie potrzeba nic osłaniac prócz akumulatora natomiast w benzyniaku radze po zakrywac najwazniejsze rzeczy bo mozesz juz nie odpalic go:)

Tak jak panowie mówią kup carvalet na stacji nastepnie rozrób to z wodą... po osłonieniu czesci spryskaj go dokładnie od podwozia i pod maska mowie o karczerze bo ma dobre cisnienie i odpowiednie jezeli nie to zwykłym szlaufem chodz nie wiem nie pobowałem tym potem spryskaj to tym rozrobionym plynem w butelce po plynie do mycia szyb...wez gabke wyszoruj go i nastepnie znow spryskaj plynem nastepnie dokladnie spryskaj pod cisnieniem woda efekt gwarantowany i sprawdzony na myjni :P
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

01 Cze 2009, 14:45

Najlepiej uzywac gotowe produkty, specjalnie przygotowane do czyszczenia silnika. Są one dostępne w atomizerach, a kosztują kilkanaście złotych :) Nakłada się je bezposrednoi na brud. Nie polecam mycia wodą, a pod wysokim ciśnieniem to już w ogóle!!! Można spokojnie w internecie znaleźć relację ludzi, którzy tak unieruchomili skutecznie swoje samochody.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

01 Cze 2009, 17:38

jezeli zakryje chodz tez nie koniecznie to sie niec nie stanie sam wiem bo pracowalem na myjni 2 lata :)
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Cze 2009, 17:58

K2 napisał(a):Najlepiej uzywac gotowe produkty, specjalnie przygotowane do czyszczenia silnika. Są one dostępne w atomizerach, a kosztują kilkanaście złotych :) Nakłada się je bezposrednoi na brud. Nie polecam mycia wodą, a pod wysokim ciśnieniem to już w ogóle!!! Można spokojnie w internecie znaleźć relację ludzi, którzy tak unieruchomili skutecznie swoje samochody.

jak ktos niema pojecia jak sie do tego zabrac i walą wodą gdzie popadnie to takie są skutki!!!

ja myje karcherem i srodkiem do mycia silników od jakiegos czasu i musze tylko pamietac zeby potem kopółke w środku wysuszyc a tak to luzik i mój 18Latek jakoś nie nażeka:P
dogu18
Nowicjusz

01 Cze 2009, 19:13

dogu18 napisał(a):
jak ktos niema pojecia jak sie do tego zabrac i walą wodą gdzie popadnie to takie są skutki!!!

Dokładnie tak, dlatego nigdy nie pod duzym ciśnieniem, bo wtedy woda dostaje się wszędzie, a później jest zdziwienie, że auto nie chcę odpalić:) Produkt do mycia silnika, trochę wody i powinno być wszytko ok:)
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

02 Cze 2009, 10:01

karczer ma idealne cisnienie ani nie za mocna ani nie za słabe bo z za mocnym cisnieniem moze ci pourywac cos lub zajsc gdzies woda a natomiast za slabe tez ci nie spłucze zaschnietego smaru
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika