Zarysowałem Dacie o donicę - co napisać w formularzu AC?

18 Sty 2022, 18:19

Witam wszystkich,
mocno zarysowałem Dacia Sandero z 2017 o betonowy słupek na drodze wewnętrznej :( . Lakiernik wycenił na 1000zł koszt naprawy :unsure: . Chciałbym ubiegać się o zwrot z ubezpieczenia AC. Sprawa wygląda tak, że ruszając autem z drogi wewnętrznej, na której zaparkowałem, miałem na tylnej kanapie wrzeszczącego dwulatka :x i chciałem jak najszybciej ruszyć... i o słupku zapomniałem :angry: .
Moje pytanie : czego nie pisać w formularzu o zwrot kosztów z AC, aby ubezpieczyciel nie uznał tego za "rażącą niedbałość"? :?:
Z góry dziękuję za pomoc :-)
DanielMaj
Obserwowany

18 Sty 2022, 21:24

Przy naprawie za taką kwotę mało się opłaca zgłaszać to do AC. Poza tym najpierw sprawdź czy nie masz dolnego limitu szkody. Zobacz też czy z powodu zgłoszenia jednej szkody w kolejnych latach nie stracisz jakiejś zniżki. Warto to wszystko przemyśleć przy takiej wartości usterki.

DanielMaj napisał(a):Moje pytanie : czego nie pisać w formularzu o zwrot kosztów z AC, aby ubezpieczyciel nie uznał tego za "rażącą niedbałość"?
Raczej nie ma to większego znaczenia i wystarczy napisać "szkoda parkingowa".
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...