Problem z odszkodowaniem z AC

27 Wrz 2021, 22:56

Czy ktoś miał taki przypadek.
Rozbiłem auto, zgłosiłem szkodę z AC i Compensa wypłaciła połowę należnej kwoty.
Po odwołaniu się od ich decyzji, przysłali człowieka z komputerem z firmy która dokonuje dla nich oględzin i po dokonaniu odczytów z komputera samochodu niby wyszło, że brakuje jakichś błędów potwierdzających owe zdarzenie. Ubezpieczyciel twierdzi że ja chcę wyłudzić odszkodowanie. Skierowałem sprawę do sądu, gdyż nie jestem oszustem, ale biegły sądowy twierdzi, że była ingerencja w dane komputera lub samochód został przygotowany do rozbicia, że zamontowałem uszkodzone elementy przed rozbiciem.
Czy ktoś miał podobny problem?
Dopóki się nie odwołałem było wszystko ok.
Ubezpieczyciel nie widział problemu.
Przed wypadkiem, auto było w super stanie w pełni sprawne. Nikt nie podłączał komputera do tego auta przed wypadkiem

Przy okazji chciałbym wszystkich ostrzec przed podobnymi sytuacjami.
Jeśli ktoś miał szkodę i ubezpieczyciel zarząda badania komputerowego uszkodzonego pojazdu, nie można pozwolić na podłączenie bez świadków. Najlepiej dostarczyć auto do ASO i niech tam zostanie podłączone do komputera.
Ja pozwoliłem na podłączenie bez nadzoru i teraz mam problemy.
To może dotyczyć każdego, komu będzie należało się spore odszkodowanie.
Kaczor77
Obserwowany

19 Paź 2021, 11:55

Kaczor77 napisał(a):biegły sądowy twierdzi, że była ingerencja w dane komputera
Jaka ingerencja? Co to znaczy ingerencja bo moim zdaniem nie ma to znaczenia ponieważ przy podstawowych rzeczach czasem ingerujesz w komputer bo musisz skorygować pewne parametry pracy silnika itd. Nie tylko ASO może podłączać się do komputera w samochodzie chyba ze masz w umowie ubezpieczenia specjalne zapisy.

Ubezpieczyciela zawsze robią problemy przy wypłacie i zaczynają wtedy szukać powodów żeby wypłacić jak najmniejszą kwotę ubezpieczenia.

Mojemu znajomemu jak ukradli samochód z parkingu to pytali go o to jakie były zaparkowane obok samochody i o numery tablic rejestracyjnych tych samochodów :) Samochód miał w wersji bogato wyposażonej a wycenę zrobili mu z golasa i dopiero po wielkich przejściach łaskawie pozmieniali ale i tak na tym stracił bo dostał o jakieś 15% mniej niż powinien. Moim zdaniem przy ubezpieczeniu powinna być jasno podana kwota na jaką masz ubezpieczone auto i przez rok ona obowiązuje, a nie oni później sobie robią wyliczenia że tu już tyle nie jest itd. Masz ubezpieczenie na X i jak np. ukradną auto lub pójdzie do kasacji dostajesz całą sumę i po sprawie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Paź 2021, 23:21

Kaczor77 napisał(a): po dokonaniu odczytów z komputera samochodu niby wyszło, że brakuje jakichś błędów potwierdzających owe zdarzenie. Ubezpieczyciel twierdzi że ja chcę wyłudzić odszkodowanie. Skierowałem sprawę do sądu, gdyż nie jestem oszustem, ale biegły sądowy twierdzi, że była ingerencja w dane komputera lub samochód został przygotowany do rozbicia, że zamontowałem uszkodzone elementy przed rozbiciem.
Nie chcę tutaj pisać cokolwiek przeciw autorowi tematu . Broń boże . Jednakże coś może być na rzeczy . Jest na necie spowiedż gościa który wykonuje szczegółową diagnostykę aut po unfalu na zlecenie FU i nie tylko. A wychodzą kwiatki że po wypadku nie zapisał się błąd Crash Data a jaśjki wystrzelone.Co wtedy ktoś ma myśleć o tym ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Paź 2021, 10:31

Jeżeli nic nie było robione w tym aucie, tak jak piszesz, to poszukaj firmy, która zajmuje się wyciąganiem odszkodowań od ubezpieczycieli. Takich firm jest pełno. Koszt dla takiej firmy, to zazwyczaj jakaś część procentowa tego, co uda się wywalczyć od ubezpieczyciela. Tak więc takie firmy robią wszystko, by wyciągnąć jak najwięcej. Mają swoich prawników, a przepisy dotyczące ubezpieczeń mają w małym paluszku. Ubezpieczyciele zazwyczaj nawet z nimi nie dyskutują, bo wiedzą, że są na przegranej pozycji.
Może warto spróbować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000