Zatarcie silnika Poloneza ? czyżby Panewka ?

26 Lut 2015, 17:04

Witam Polonez Caro 1.6GLI posłuszeństwa odmówił jakiś metaliczny dźwięk jak odpali silnik to słychać , mozliwe ze to przez to jak sie swiece odkreciło to kawałek kurzu czy coś by tam zaszkodziło czy jakiś paproch wpadł ? ale jak by paproch wpadł czy jakiś brud kawałek zboza to by zmiarzdzyło i do oleju wciagneło rozbryzgało by go , jak myslisz czy by to samo z siebie sie zrobiło ? po zmianie filtra paliwa nie chciał odpalić to pompką paliwa sie zapłonem pompowało i nie chciał zapalić to podlałem mu pod wtrysk i zmienilem siwiece sciagnałem wezyk paliwowy a tam tak strzeliło paliwo z weza na cały silnik takie cisnienei było i pozniej zapaliłale juz te stuki w silniku i nie wiem czy opłaca sie drugi silnik kupować bo nei wiem ile mi pochodzi i jaki kupie ehh jak pech to pech ;/ szukać drugiego silnikai w jakiej cenei znajde?:)

Za błędy przepraszam ;)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

26 Lut 2015, 19:24

Skoro stukanie wystąpiło po wymianie świec,to chyba tutaj leży przyczyna,być może dochodzi do spalania stukowego.Kupiłeś nowe świece?! Nie uszkodziłeś przewodu przy zdejmowaniu fajki?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lut 2015, 20:34

jeszcze przed wymianą świec zaczeło mi to stukać bo zakreciłem silnikiem ze zdjętymi świecami , przy swiecy bylo kilka ziarenek zbocza i syfu kurzu ktore naniosły myszy ale wiekszosc odkurzaczem zfjałem , stukanie to jest żywy metal jak by w środku był , tato mowi ze to nic tam wpasc nie moglo takiego co by to sprawilo , podejrzewamy panewke , hmm , co tu zrobic chyba drugi silnik kupic hmmm ile by to kosztowało , moze na szrot sie przejechać ?:)
passat92
Aktywny

26 Lut 2015, 22:21

Jak jest uszkodzona panewka to silnik wydaje inny dzwięk jak zwiększa obroty tu jest głośniej a inny jak schodzi z obrotów tu może zaniknąć. Lepiej jest na zimnym silniku a głośniej na rozgrzanym. Polonez ma wskaźnik ciśnienia oleju, jaki pokazuje ciśnienie oleju ?
Jak wygląda miska olejowa, czy nie jest wgnieciona ? O poziom oleju nie pytam.
Warto ściągnąć kolektor ssący i pokrywę zaworów i sprawdzić co z laskami i luzami, popychacze są hydrauliczne. Do tych silników montowano importowane wałki rozrządu marnej jakości.
andrzej_124
Stały forumowicz

27 Lut 2015, 14:28

tu jest tylko kontrolka oleju nie pokazuje ciśnienia jak w starszych modelach przed 1996r :) nic nie jest wgniecone , poziom oleju jest poprawny bo bylo sprawdzane :) hmmm ale tak same z siebei zaczeły by stukać wyjechałem z garazu było normalnie to sie zrobiło po wymianie świec i filtru paliwa na początku nie chciał zapalić i swiece byly czarne , jakieś paprochy myszy naniosły ale co jakiś kurz czy cos takiego ziarenka ale to by tłoki zmiązdzyły a to taki metaliczny dzięk stuka juz od poczatku gdy włącze silnik i to stuk stuk stuk stuk metal taki słychać nie mam pojecia co to :) zmienił bym silnik ale nie wiem co trafie i dylemat bo polonez do wrzesnia opłacony jest :) a chcialbym nim jeździć:)
passat92
Aktywny

27 Lut 2015, 16:06

Świece założyłeś takie same jakie były wcześniej?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...

27 Lut 2015, 17:35

tak na długość gwintu świece takie same , ale co powiem tłuczenie słychać też po wykręceniu świec jak kręce rozrusznikiem
passat92
Aktywny

27 Lut 2015, 17:52

Panewka daje specyficzny dźwięk podobny do warkotu,może być coś z układem zaworowym.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Lut 2015, 18:38

czy jeśli zdejmę pokrywę zaworową to wystarczy by zobaczyć czy wszystko z zaworami jest w porządku ?:) czy muszę coś jeszcze ściągnąć ?:) nie sądzę by przeskoczył rozrząd bo całkiem by pewnie zabiło silnik i by nie przełamało go :) nie wiem proszę o pomoc Was.

Ktoś coś wie może jak i co ?:D
passat92
Aktywny