Zatdzymane prawo jazdy a, jazda na motocyklu bez uprawnień

01 Maj 2019, 10:09

Witam, sprawa polega na tym, że policja zatrzymała mi prawo jazdy na kategorię b.
Nigdy nie miałem prawa jazdy na motor, a moje pytanie brzmi: jakie kary mogłyby mnie czekać na jazdę na motorze w obecnej sytuacji?
Pozdrawiam
vnixu
Obserwowany

01 Maj 2019, 10:33

W obecnej sytuacji jesteś karany za brak uprawnień a nie brak kat.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Maj 2019, 22:43

Problem będzie jeszcze większy, gdy spowodujesz wypadek. Może Cię czekać regres i nawet ponad milion zł do zapłacenia. Artykuł o tym:
https://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-polskie-drogi/wiadomosci/news-te-historie-sa-przestroga-traca-zdrowie-i-miliony,nId,2956725
aGradory

02 Maj 2019, 20:03

Jazda na czymkolwiek bez uprawnień to mandat 500 zł.
Problem może się pojawić jak ktoś w ciebie albo ty w kogoś wjedziesz. ZAWSZE winny będziesz ty, bo nie masz uprawnień a więc nie znasz potrzebnych przepisów. I n ie ważne, że powiesz że znasz. Nie masz prawka więc w świetle prawa przepisów nie znasz. Tak więc w razie kolizji/wypadku zawsze winny będziesz ty. I nawet gdybyś miał pojazd ubezpieczony, to ubezpieczyciel nie wypłaci za nic odszkodowania, ponieważ jednym z warunków jest posiadanie prawa jazdy. Tak więc za wszystkie szkody płacisz ty. Jak będzie kolizja, to pół biedy, bo to tylko szkody na pojazdach, infrastrukturze drogowej. Gorzej jak będzie wypadek - możesz nawet iść do więzienia, a na dodatek płacić komuś do końca życia rentę. A to są koszta masakryczne.
Naprawdę nie warto. A tym bardziej, że masz zatrzymane prawko na kat. B. Jak policja to sprawdzi, a sprawdzą na pewno, to może nie być mandatu tylko sąd. Pytanie jeszcze czy masz zatrzymane tylko samo prawo jazdy czy masz też zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych. Bo jak masz coś takiego, to nie możesz jeździć niczym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2019, 10:26

Prawko tylko zatrzymane na szczęście.
A jeszcze spytam, czy przy zatrzymanym prawku mogę wyrobić sobie inne np. A2?
Ostatnio edytowany przez vnixu, 03 Maj 2019, 21:43, edytowano w sumie 1 raz
vnixu
Obserwowany

03 Maj 2019, 21:03

Z tego co wiem, to możesz. Jak nie masz zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Ale dopytaj w WORD.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator - prawo jazdy kat. "B" + przyczepa
    Jak ciężką mogę ciagnąć przyczepę mając prawo jazdy kategorii"B"? Czy mogę jechać z przyczepą kempingową? Czy przyczepa musi posiadać hamulec najazdowy? Jak policzyć czy jazda z przyczepą jest zgodna z prawem?