Zawieszenie - stukanie wraz ze zwiększająca się prędkością

06 Cze 2023, 16:33

Witam bardzo proszę o poradę,wczoraj użyczyłem tacie auta i przejechał przez torowisko z wyższa prędkością. Po pewnym czasie słychać było stukanie wraz ze zwiększająca się prędkością. Po wyjściu z samochodu widać oponę położona niżej niż pozostałe i kapeć na dole. Czy to Waszym zdaniem zawieszenie jest uszkodzone,pacjent Ford Kuga 2012 r. Jaki to może być koszt?
Mariogom33
Obserwowany

• 06 Cze 2023, 19:04

podjedź na wulkanizację i Ci naprawią oponę, później na Stację KOntroli Pojazdów i zobaczysz czy się coś uszkodziło,
    może sprężyna pękła, może łącznik stabilizatora, sworzeń wahacza itp.... a może nic
    NIkt Ci nie wywrózy na internecie czy coś się uszkodziło.
    Zapewne nic poważnego.
    toyman40
    Stały forumowicz

07 Cze 2023, 08:16

Mariogom33 napisał(a):Po wyjściu z samochodu widać oponę położona niżej niż pozostałe i kapeć na dole.
    Domyślam się, że chodzi o ilość powietrza w oponie i od tego bym zaczął sprawdzanie. Nie powinieneś tak jeździć tylko od razu sprawdzić ewentualnie dopompować i obserwować czy powietrze z niej nie schodzi.
    Mariogom33 napisał(a):Czy to Waszym zdaniem zawieszenie jest uszkodzone,pacjent Ford Kuga 2012 r.
    Wrzuć zdjęcie do postu to zobaczymy jak to wygląda, może być też pęknięta sprężyna jak wspomniał poprzednik tyle że ona raczej cyklicznie nie stuka.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Cze 2023, 12:58

Przyczyn może być ho ho i bez oględzin jest to trochę wróżenie ...od skrzywienia felgi, po wahacze itp itd. Musisz przeprowadzić oględziny lub jak nie masz wiedzy działaj w schemacie który podali koledzy wyżej. Daj znać jaka diagnoza
    mrzielnik
    Nowicjusz

Zdjęcia: 1

07 Cze 2023, 14:46

ale...przejechanie przez torowisko z wyższą prędkością nic groźnego nie wyrzadza, ja mogę przejechać 150x tak i zapewne nic się nie stanie jeżeli wszystko jest w dobrym stanie., no chyba że tor wystaje na 20 cm :lol:

Natomiast to konkretne przejechanie to zapewne bylo już coś co tylko pogłębiło usterkę która w aucie mogła już występować, i prędzej czy później by to wyszło jak nie na torze to na 1 lepszej dziurze.
    toyman40
    Stały forumowicz