Zawód

13 Wrz 2008, 20:26

Witam!

Jestem tutaj, nowy, to mój pierwszy temat. Chodzę do kl. 3 gimnazjum i pasjonują mnie samochody. Stanął przede mną problem wyboru szkoły. Chciałbym wybrać zawód związany z samochodami, lecz nie jako mechanik. Wolałbym coś w rodzaju inżynier, projektant, testy aerodynamiczne... Nie wiem jak się to nazywa, w każdym razie projektowanie samochodów, coś takiego. Uczę się dobrze, więc nie będzie problemu z dostaniem się do wybranej szkoły. I o to moje pytania:
:arrow: czy ktoś mógłby mi wskazać, jaką szkołę wybrać i gdzie mógłbym po niej pracować,
:arrow: jeśli jest tu ktoś taki, proszę o przybliżenie, jak wygląda tak praca, czy jest dobrze płatna.

Pozdrawiam,
tweedy.
tweedy
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krk

21 Wrz 2008, 04:28

Na początek liceum. nie wiem czy zdecydujesz się na technikum samochodowe, bo możesz się tam zwyczajnie zmarnować. Do liceum trzeba mieć lepsze stopnie, niż do technikum.
Na pewno ważne będą w liceum oceny z matematyki i fizyki, a później możesz składać papiery np. na Politechnikę Warszawską na kierunki związane z budową samochodów/maszyn.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2008, 14:04

Hmm.. Mieszkam pod Krakowem, więc Warszawa nie bardzo mi pasuje. Dzięki za info. Dowiedziałem się już, że aby robić w branży samochodowej wcale nie trzeba być konkretnie po budowie samochodów. Np. będzie im trzeba elektronika, to zatrudnią jakiegoś niezwiązanego w ogóle z samochodami. Będą potrzebowali kogoś, kto się zna na chemii, to też wezmą osobę po chemii niezwiązaną z samochodami.
tweedy
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krk

22 Wrz 2008, 21:33

tweedy napisał(a): Będą potrzebowali kogoś, kto się zna na chemii, to też wezmą osobę po chemii niezwiązaną z samochodami.

no raczej, w końcu nie ma chyba kogoś takiego jak chemik samochodowy ... 8)
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

09 Paź 2008, 19:30

a pomyślałeś na politechnika o odpowiednim dla siebie kierunku.
hellows
Nowicjusz

15 Paź 2008, 18:08

sprawdź jeszcze Politechnikę Krakowską, tam była kiedyś specjalność "budowa silników spalinowych" ale nie pamiętam na jakim wydziale
scaut
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebinia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...