Zawór EGR Peugeot 407 1.6 hdi 2005

15 Sty 2018, 21:28

Witam ! Od jakiegoś czasu pojawia mi się kontrolka od silnika , i odcina w trakcie jazdy ( jak by nie podawało paliwa ) przy 2tys obrotach , znajomy mi powiedział że to może być przyczyną zapchanego EGR'u w środę jadę do mechanika, ale chciała bym wstępnie się dowiedzieć co to może być. Proszę o pomoc i z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Ewelina987
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2012
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Peugeot 407 1.6 hdi 2005
Silnik: 1.6
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2018, 11:19

Przy problemach z EGR samochód może stracić sporo na mocy.
Warto zajrzeć do niego i go wyczyścić. W sumie powinno się go raz w roku wyczyścić wtedy jest pewność że będzie funkcjonował poprawnie. Dodatkowo proponuję wyczyścić przepływomierz powietrza i przepustnicę.

Oczywiście w pierwszej kolejności trzeba odczytać błędy ze sterownika. Będzie wiadomo dlaczego zapala nam się check.

Możesz wrzucić nam kod błędu jak mechanik je odczyta.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Sty 2018, 11:28

Ostatnio była wymieniana turbina i wszystko niby było czyszczone, tylko nie EGR . Ale jak będę u mechanika to zrobię zdjęcie i wyślę :) mechanik mi powiedział że lepiej jest wymienic Egr i koszt takiej usługi to +/- 1000 zł
Ewelina987
Nowicjusz

16 Sty 2018, 11:53

pierwsze co to niech sprawdzi zawór egr wyczysci i zobaczysz czy to pomoże a nie najlepiej 1000 zł odrazu wydać zawór lubi się przycinać od sadzy niewypalonej a służy temu jazda na krótkie dystase i po mieście egr trzeba nieraz wypalić ostrą jazdo lub wyczyścić co jakiś czas i powino być okej chociaż zastanawia mnie to ze napisałaś odcina jakby paliwo na egr bedzie przymulony lub bedzie przycinał się w granicach 2tys wejdzie w tryb awaryjny i nie pozwoli samochodowi na jazde ale na pewno nie będzie gasł podczas jazdy jeśli gaśnie to co innego typu wtryski zawór na pompie paliwowej
tomaszjed
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2004
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: hiundai santa fe
Silnik: 2.2 crdi
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

16 Sty 2018, 12:33

Nie gaśnie, tylko się przycina na chwilę a później jest ok.
A co do przepalenia to próbowałam i właśnie wtedy się włącza kontrolka od silnika .
Ale ok , jutro pojadę do mechanika i wszystkiego się dowiem , przeczysci EGR i mam nadzieję że to wystarczy

Dzięki wielkie za pomoc ; :)
Ewelina987
Nowicjusz

16 Sty 2018, 14:08

Opisane objawy mogą wskazywać na wiele usterek, których bez sczytania błędów wychwycić się nie da. Natomiast ów mechanik powinien zmienić zawód na wróżkę - zobaczył kobietę i już chce zarobić ! Egr jeśli jest zapieczony/zablokowany ze względów usterki siłownika to:
- zamknięty: samochód jeździ normalnie, ale trochę kopci, wyświetla się błąd na desce i komputerze pokładowym (w Peu/Citro będzie to komunikat AntyPollution Fault)
- otwarty - nie uruchomisz silnika, a o jeździe prawie nie ma mowy.

Także to chyba nie EGR. Jeszcze jedno - spytaj mechanika, czy przy wymianie turbiny usunął sitko z przewodu doprowadzającego olej to turbiny. Jeśli nie, to licz się z niedługą wymianą kolejnej turbiny (w 1,6 HDi to sitko to była wada fabryczna i od bodajże 2009 roku montowali już przewody bez sitka).
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Światowa premiera Golfa GTD
    GTD jest od 31 lat "dalekobieżnym ekspresem" w ofercie Golfów – w wyjątkowy sposób łączy przyjemność jazdy i osiągi samochodu sportowego ze spalaniem typowym dla małych samochodów. Teraz, na bazie ...