Zawory???

22 Wrz 2007, 13:26

Witam.
Mam pytanie odnośnie zaworów. Mianowicie posiadam audi 80 1.8 na wielopunktowym wtrysku. Gdy jadę na benzynie, przy dociśnięciu pedału gazu strasznie dzwonią zawory, natomiast na gazie "ich" nie słychać. Z tego co wiem same sie powinny regulować wiec chyba nie ma konieczności ich regulacji. Czy trzeba wymienić je na nowe?? I jeszcze czy może to być przyczyna spadku mocy??
Pozdrawiam.
szaman123q
Nowicjusz

Miejscowość: Zamość
  • 22 Wrz 2007, 16:26

Tak zazwyczaj bywa,że jak się ma instalację gazową i hydrauliczne kasowanie luzu zaworów,to tak jest,że na benzynie słychać je bardziej niż na gazie.Oczywiście podejrzewam,że słychać je przy obciążeniu silnika,np. podczas jazdy po górkę lub gwałtowne przyspieszene.Czyli kłania się wymiana samoregulatorów.Troszkę kosztowna sprawa.Ma to również związek ze stratą mocy.Ale póki na gazie jeszcze nie słychać ich tak głośno podczas jazdy po prostej drodze,to nie ma aż tak źle.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

22 Wrz 2007, 17:24

Zawory sie regulują samoczynnie jeżeli ci stukają to mogą hydroregulatory szwankować.ale z tego co wiem to na gaz musisz mieć
    posunięty zaplon wtedy na benzynie może spalać detonacyjnie i może występować stukanie.jeżeli to na gazie nierobi to myśle że to będzie przyczyna, zobaczymy co na to inni
    BMW baum mus wek
    eda
    Początkujący

Miejscowość: czechy

22 Wrz 2007, 22:04

Albo za wczesny zapłon albo złej jakości paliwo
    andrzej_124
    Stały forumowicz