Zawracanie na skrzyżowaniu???

24 Paź 2013, 16:52

Witam.
Dzisiaj miałem kolejny egzamin na prawo jazdy.. Kolejny - Łódź, Smutna.
No ale co tam do 100 razy sztuka :D :D :D
Mam inny problem. Dziś trafiłem drugi raz na tego samego egzaminatora. Ostatnio się nieźle z nim pokłóciłem bo jeździłem 55 minut, a popełniłem łącznie 3 błędy, w tym 2 tej samej kategorii. Ponadto cały czas się mnie czepiał, przeszkadzało mu wszystko w mojej jeździe, ubliżał mi że nie znam przepisów, a sam miał się za wielkiego znawce, kierowce. Prawda jest taka, że aby zostać egzaminatorem wystarczy mieć 6 lat prawo jazdy i być... skur***ynem. Przy powrocie do wordu, cały czas próbował mi udowodnić, że nie umiem jeździć (bo jeśli popełni się dwa małe błędy niezagrażająće to można kontynuować egzamin, w moim przypadku to kierunkowskaz i skręcanie ze słabo oznakowanej drogi jednokierunkowej). Na szczęście nie udała mu się ta sztuka.
Przejdźmy do rzeczy.
Mianowicie, chcę zapytać czy na tym skrzyżowaniu, jadąc od strony ulicy telefonicznej można zawracać? http://www.zdamyto.pl/skrzyzowanie/1511
Sądziłem, że nie bo nigdy wcześniej tam nie zawracałem, ponadto nie ma żadnych strzałek ani w postaci znaków poziomych, ani w postaci pionowych, więc skręciłem w lewo. Najbliższe mogło być dalej znajdujące się rondo. Czy dokonanie manewru w tym miejscu jest możliwe i bezpieczne? Zaznaczono mi błąd.
Swoją drogą szkoda żyć w tym kraju. Ja jako 18letni, młody człowiek mam dość Polski. To nie jest piękna kraina z dostępem do morza i gór. NIE ! To kraj złodzieji, w którym obywatele nie mogą czuć się bezpiecznie i są cały czas okradani przez państwo, NFZ, POlicje i nawet WORD.
W tym kraju wszystkie państwowe instytucje okradają. Co to ma być, że policjant ma limit mandatów, a egzaminator limit osób do przepuszczenia? Zachowują się jak zwykłe śmiecie, które już po wejściu do auta chcą zabić wzrokiem... A "jakiemuś" Rostowskiemu znika z budżetu 25 mld złoty.. Sory, musiałem. :)
Dzięki z góry i czekam na odpowiedź :) :)
volbar
Nowicjusz

Auto: BMW 318i e46
Silnik: 1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Paź 2013, 19:35

Mianowicie, chcę zapytać czy na tym skrzyżowaniu, jadąc od strony ulicy telefonicznej można zawracać?

Wg znaków można - na jezdni są strzałki do skrętu w prawo i w lewo. Wg § 87. 1 ustawy o znakach i sygnałach -" 2. Strzałka kierunkowa zezwalajàca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3."
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś w EL-kach były kamery, które nagrywały cały przebieg egzaminu. Jak kandydat się nie zgadzał z opinia egzaminatora, to zawsze można było złóżyc reklamację na podstawie nagrania z kamery.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2013, 19:59

Owszem teraz też można, ale chyba dopiero przy odwołaniu się do decyzji.
Dzięki, sam do tego doszedłem, ale na egzaminie w stresie wszystko wygląda inaczej.. W dodatku kiedy egzaminator nagminnie stara się Ciebie wpuścić w pułapkę, by mieć satysfakcję z oblania kolejnego biednego egzaminującego.
Jeszcze raz dzięki ! :)
volbar
Nowicjusz

Auto: BMW 318i e46
Silnik: 1.9
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

27 Paź 2013, 10:38

Można spokojnie zawrócić na tym skrzyżowaniu, jadąc od ul. Telefonicznej.. Tak samo jadąc ul. Palki.. :ok:
Trzeba zachować ostrożność, ustapić pierwszeństwa innym, podjechać lewym skrajnym pasem na wysokość końca wysepki i w dogodnym momencie pełny skręt - powinno autko sie wyrobić..
volbar napisał(a):Ja jako 18letni, młody człowiek mam dość Polski

Masz dużo racji - jak patrzę na brak pracy, korupcję wszędzie, kolesiostwo i nepotyzm to też mi się tu odechciewa żyć.. Ale już za późno trochę - jeszcze po odejściu na emeryturę mogę wszystko.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

16 Sie 2017, 14:04

Najlepiej zapoznać się z tym https://www.prawo-jazdy-360.pl/kodeks-drogowy wtedy wątpliwości co do tego gdzie można zawracać, a gdzie nie powinny zniknąć.
karolak59
Obserwowany

Auto: matiz