Zawyżona moc silnika przy zakupie samochodu

29 Gru 2019, 23:23

Witam serdecznie,
Zakupiłem w jednym Gnieźnieńskich komisów Opla Astre 1.4 Turbo. Sprzedawca zapierał sie że jest to wersja 140 konna, gdy sprawdziłem auto po nr VIN (na stronie autoD.N.A) również pojawiła się informacja że to 140 konna wersja. Auto było świeżo sprowadzone z Niemiec i nie miało dowodu rejestracyjnego. Przy rejestracji okazało się Że to słabsza wersja, 120 konna. Na umowie niestety nie ma wpisanej mocy silnika. Mam świadka który był ze mną przy zakupie który słyszał jak sprzedający twierdził ze auto ma więcej konii niż w rzeczywistości, oraz zdjęcie kartki za szybą z nie prawdziwą informacją. Jest szansa na odstąpienie od umowy, lub częściowy zwrot pieniędzy?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Muszyńsky
Obserwowany

30 Gru 2019, 11:16

Muszyńsky napisał(a):gdy sprawdziłem auto po nr VIN (na stronie autoD.N.A) również pojawiła się informacja że to 140 konna wersja. Auto było świeżo sprowadzone z Niemiec i nie miało dowodu rejestracyjnego. Przy rejestracji okazało się Że to słabsza wersja, 120 konna
W takim razie nie masz pewności jaką faktycznie silnik ma moc. Najlepiej zapytać o to w ASO podając im nr VIN.

Który rok masz tej Astry?

Muszyńsky napisał(a):Mam świadka który był ze mną przy zakupie który słyszał jak sprzedający twierdził ze auto ma więcej konii niż w rzeczywistości
To ile koni ma aktualnie trzeba by było sprawdzić na hamowni wtedy wyjdzie czy bliżej 140 czy też 120. Ogólnie myślę że ciężko by było zwrócić samochód do komisu podając taki powód.

Czy masz książkę gwarancyjną, jakieś inne dokumenty od auta w których są zawarte informacje na temat silnika, wyposażenia itp.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Gru 2019, 11:34

Muszyńsky napisał(a):Opla Astre 1.4 Turbo
Ten silnik wychodził w dwóch wersjach mocy 120KM o oznaczeniu A14NEL i 140KM o oznaczeniu A14NET, różnił się tylko oprogramowaniem. W papierach od samochodu powinna być informacja o kodzie silnika. Kiedyś sprawdzałem części do tych silników 120 i 140 KM i miały ma te same numery katalogowe wtrysków, turbo, tłoków, przepływomierza czy intercoolera.
Pytanie jeszcze jaką masz skrzynię bo A14NEL były też manualne 5-cio biegowe a w tej A14NET tylko 6-cio biegowe i automatyczne.

Ogólnie najlepiej sprawdzić jakie jest oprogramowanie w sterowniku czy to dla wersji 120 konnej czy do 140 konnej ale to chyba najlepiej podjechacć do ASO i tam już Ci dokładnie powiedzą.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Gru 2019, 12:15

Muszyńsky napisał(a): Na umowie niestety nie ma wpisanej mocy silnika.
Nigdy nie było,nie ma dzisiaj i byc moze nigdy nie bedzie.Jednak jezeli Ci tak zalezało na sil.140 kM to nie było zadnego problemu zeby to sprawdzić przed zakupem na SKP a nie wierzyć na slowo "wichłaczowi" i lamentować po fakcie...Przyjmij sobie zasadę: 2 godz myśl a 5 min.rob.Bądz pewny ze nie bedziesz mial pozniej takich problemów... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Gru 2019, 18:07

Jeżeli masz dowód na to, że sprzedawca wystawił auto z mocą 140KM, a ty udowodnisz, że ma 120KM, to możesz żądać albo zwrotu części kasy, albo oddać samochód, ponieważ sprzedający wprowadził cię w błąd. Ale podejrzewam, że może to być długa droga...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2019, 20:34

Nabyłeś auto od profesjonalnego sprzedawcy jakim jest Komis.Na tym podmiocie ciąży szczególna odpowiedzialność wynikająca z rękojmi względem kupującego ( art. 556 . Kodeksu Cywilnego ) . Przysługuje Ci prawo do zwrotu zakupionego auta jako niezgodnego z opisem, ( brak określonych właściwości ) lub obniżenie ceny.Pierwsze kroki by nadać sprawie bieg powinieneś skierować do lokalnego rzecznika praw konsumenta.On wdroży odpowiednią procedurę"ugodową" a potem pokieruje postępowaniem.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...

30 Gru 2019, 22:20

Muszyńsky napisał(a):Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

Trochę nie rozumiem tego całego zamieszania... bo przy jakiej rejestracji okazało się że auto jest strasznie ułomne jak nie miałeś dowodu od niego? Do tego do okienka zazwyczaj idzie się z kompletem dokumentów czyli tłumaczenia i SKP. A czy teraz już masz ten dowód ? Jak masz to co jest tam napisane?
Czyli auto kupione było bez dowodu?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

31 Gru 2019, 19:11

Nie do końca tłumaczenie jest potrzebne - jak na dokumentach jest flaga unii, to tłumaczyć nie trzeba. Ja tak rejestrowałem już kilka aut i tłumaczenia nie potrzebowałem żadnego. Ale coś mi tu nie pasi :
Muszyńsky napisał(a): Auto było świeżo sprowadzone z Niemiec i nie miało dowodu rejestracyjnego

Powinno mieć tzw. mały brief i tam w pozycji P1 czy P2 jest zapisana moc silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sty 2020, 12:11

W każdym dowodzie rejestracyjnym jest podana noc silnika , podana w kW , czyli dla Astry 140 KM powinno być 103kW. Ilość kW mnożymy przez 1,36 i wylicz nam moc w KM,
Ale jeżeli miałeś VIN i było sprawdzone przed zakupem to czegoś nie rozumiem...czyli błędnie sobie sprawdziłeś.
Opla po VIN można za free rozkodować, tam też rozkoduje moc silnika
opelvindekoder.pl
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie