Hyundai Getz - Wygaśnięty dowód tymczasowy oraz przegląd

01 Sty 2020, 13:31

Witam,
Proszę o pomoc.
Miałem auto zarejestrowane na mamę i ja jako współwłaściciel, 3 miesiące temu postanowiłem to zmienić przerejestrowalem auto na siebie, dostałem dowód tymczasowy jednakże w trakcie wygasł mi przegląd, następnie skończył się termin dowodu tymczasowego. (Nie mogłem odebrać stałego gdyż studiuje daleko od miejsca rejestracji). Aktualnie jestem bez przeglądu i bez dowodu. Stałego odebrać nie mogę bo auto nie ma badania technicznego, a badania technicznego nie mogę zrobić bo nie mam żadnego dowodu - ani tymczasowego ani stałego ;o Co w takiej sytuacji? Proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał taką sytuację lub się orientuje.
Deerc
Obserwowany

01 Sty 2020, 14:30

Deerc napisał(a):badania technicznego nie mogę zrobić bo nie mam żadnego dowodu - ani tymczasowego ani stałego ;o Co w takiej sytuacji?
No masz nieaktualny dowód tymczasowy. Moim zdaniem na przeglądzie otrzymujesz dokument potwierdzający przegląd samochodu taki sam jak w przypadku kiedy w dowodzie rejestracyjnym brakuje miejsc na pieczątkę. Następnie z takim dokumentem idziesz do wydziału komunikacji po odbiór stałego dowodu w którym wpisują przegląd na podstawie tego dokumentu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Sty 2020, 14:35

Deerc napisał(a):, a badania technicznego nie mogę zrobić bo nie mam żadnego dowodu - ani tymczasowego ani stałego ;o
Mozesz to blizej wyjaśnić...To dlaczego nie masz stalego DR to wiem ale co się stalo z PC ... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Sty 2020, 17:06

Deerc napisał(a):badania technicznego nie mogę zrobić bo nie mam żadnego dowodu - ani tymczasowego ani stałego

Źle to sformułowałeś i źle zrozumiałeś. Wcześniej dobrze napisałeś
Deerc napisał(a):skończył się termin dowodu tymczasowego

Ale DR tymczasowy masz nadal.
Żeby teraz zrobić przegląd, to zamawiasz lawetę ( OBT nie możesz jechać tym samochodem po drodze ). Zawozisz auto na SKP, diagnosta po pozytywnym badaniu wypisuje ci karteczkę. Mając tą karteczkę jedziesz do WK, tam oddajesz tymczasowy DR wraz z karteczką o pozytywnym badaniu technicznym, tam do twardego DR wbijają ci przegląd i jeździsz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALPINE A450
    Będąca bezpośrednim następcą modeli Alpine z okresu "niebieskiego", Alpine A450 nie musi już walczyć o zwycięstwo w klasyfikacji ogólnej wyścigu 24H Le Mans. Jej nazwa jest nawiązaniem do dorobku modeli A441, A442 ...
    Autobus Mercedes-Benz Travego dla klubu Legia Warszawa
    Legendarny klub warszawski – Legia Warszawa otrzymał luksusowy autobus turystyczny Mercedes-Benz Travego. Piłkarzom został on po raz pierwszy zaprezentowany 28 stycznia rano, odbierając na lotnisku legionistów ...