25 Sie 2014, 21:35
Przymierzam się do zagazowania mojego Hyundaia Gallopera. Idealnie by było, gdyby zbiornik z gazem dało się umieścić pod podłogą bagażnika. Niestety, koło zapasowe jest fabrycznie na tylnej klapie, więc nie można wykorzystać miejsca na zapasówkę, jak to jest w niektórych wozach.
Wchodzą w grę dwie opcje:
1. Może jednak jakimś cudem da się upchać zbiornik LPG w okolicach tylnego dyfra bez żadnych przeróbek, słyszałem, że w Nissanach Terrano i Jeepach jest to możliwe,
2. Jeśli nie, można też spróbować zmniejszyć zbiornik na benzynę (akurat u mnie jest b. duży - 92 litry) to znaczy albo przespawać, albo wstawić inny, zyskując miejsce na zbiornik LPG.
Oczywiście, w każdym z tych przypadków nie może być mowy o zmniejszaniu prześwitu pod samochodem.
Ktoś już coś takiego robił? Może jakiś namiar na zakład, który podjąłby się przeróbki zbiornika ?
Trzecią opcją jest umieszczenie zbiornika LPG wzdłużnie, nad prawym nadkolem w bagażniku. Powiedzmy, że jest to mój plan B, gdyby nie udało się ze zbiornikiem pod autem, ale nie ukrywam, że wolałbym w ogóle nie tracić miejsca na bagaż.