Zbiornik LPG pod samochodem (terenowy Galloper)

25 Sie 2014, 21:35

Przymierzam się do zagazowania mojego Hyundaia Gallopera. Idealnie by było, gdyby zbiornik z gazem dało się umieścić pod podłogą bagażnika. Niestety, koło zapasowe jest fabrycznie na tylnej klapie, więc nie można wykorzystać miejsca na zapasówkę, jak to jest w niektórych wozach.

Wchodzą w grę dwie opcje:

1. Może jednak jakimś cudem da się upchać zbiornik LPG w okolicach tylnego dyfra bez żadnych przeróbek, słyszałem, że w Nissanach Terrano i Jeepach jest to możliwe,
2. Jeśli nie, można też spróbować zmniejszyć zbiornik na benzynę (akurat u mnie jest b. duży - 92 litry) to znaczy albo przespawać, albo wstawić inny, zyskując miejsce na zbiornik LPG.

Oczywiście, w każdym z tych przypadków nie może być mowy o zmniejszaniu prześwitu pod samochodem.

Ktoś już coś takiego robił? Może jakiś namiar na zakład, który podjąłby się przeróbki zbiornika ?

Trzecią opcją jest umieszczenie zbiornika LPG wzdłużnie, nad prawym nadkolem w bagażniku. Powiedzmy, że jest to mój plan B, gdyby nie udało się ze zbiornikiem pod autem, ale nie ukrywam, że wolałbym w ogóle nie tracić miejsca na bagaż.
powell
Nowicjusz

Auto: Hyundai Galloper
Silnik: 3.0 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Sie 2014, 15:01

Wydaje mi się że najlepsza opcją jest twój plan B. Inne opcje ze zmniejszeniem zbiornika mogą być bardzo kosztowne i średnio opłacalne.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

30 Sie 2014, 22:09

Wiesz co, możesz spróbować w warsztatcie Energy Gaz Polska. Ja tam gazowałem swoją Grand Vitarę, akurat tu nie było problemu, ale widziałem że mają u siebie taką opcję jak zbiornik podwieszany, montowali też sporo Jeepów więc może oni będą w stanie Ci pomóc. Ogólnie zbiorniki są bardzo wytrzymałe więc można spróbować, tu masz ciekawy film o tych zbiornikach:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ralsoni
Nowicjusz

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Suzuki Grand Vitara
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...