REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dobre a mogła to być jakaś błahostka która wymagała porządnej diagnozy. To że ma sporo km nie znaczy że trzeba go od razu wymieniać to nie są silniki mocno wysilone i one w Mazdach dobrze się sprawdzają nawet przy większych przebiegach. No ale mniejsza z tym.adamos19935 napisał(a):Zacznę od początku niedawno zakupiłem go na aukcji w Stanach Zjednoczonych , niestety okazało się że silnik jest do wymiany ponieważ odpalał i zaraz gasł , mechanik stwierdził że lepiej wymienić silnik niż go naprawiać ze względu na ilość przejechanych kilometrów
Jakie robisz na co dzień trasy? Samochód jest garażowany? Obecnie jest zimno więc i spalanie będzie wyższej jak nie robisz długich tras.adamos19935 napisał(a):silnik ładnie pracuje , równo ale niestety pali aż 11 litrów na 100 km , co może być tego przyczyną ?
Ciekawe co to takiego byłoadamos19935 napisał(a):Odnośnie wymiany o tym samym pomyślałem , diagnozę postawił taką że może być to coś poważnego bo tak mu komputer pokazał .
Ten wynik max 9 litrów to taki przesadzony bardziej bym powiedział średnio. ale jak nie poruszasz się po mieście tylko większość trasy jedziesz mniej więcej ze stałą prędkością to 11 litrów to sporo.adamos19935 napisał(a):Samochód garażowany , trasy 10-30 km , wiem że niska temperatura ma wpływ na podwieszone spalanie lecz wnioskuje z opinii innych użytkowników takich jednostek że spalanie wynosi max 9 litrów w zimę
No to nie dużo jeździsz może chodzi tu bardziej o samą technikę jazdy.adamos19935 napisał(a):Mam go od dwóch tygodni więc nie mogę odpowiedzieć Ci na jedno pytanie
Dla mnie jak na benzynę i auto garażowane to trochę mało. Jak się nagrzeje do 90 stopni to trzyma już tak temperaturę cały czas?adamos19935 napisał(a):odnośnie nagrzewania się teraz to w tym krótkim dystansie prawie dochodzi do 80 stopni