Zbyt głośna praca silnika - czy Ceramizator wystarczy?

06 Lut 2015, 21:23

Właściwie jak w temacie :) Silnik niestety pracuje zbyt głośno już od dobrego tygodnia i szczerze mówiąc nie za bardzo chce mi się ponosić koszty kolejnej naprawy (nie dalej jak trzy miesiące wcześniej wystarczająco się już wykosztowałem), więc myślę nad "własnymi" sposobami ograniczenia problemu. Zacznę na pewno od użycia Ceramizatora, moje pytanie jest jednak takie czy mogę zrobić coś jeszcze żeby temu zapobiec? A może odpowiednie dawki rozwiążą problem na stałe?
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf

07 Lut 2015, 08:47

Najpierw to należałoby sprawdzić układ wydechowy,nawet najlepszy cudowny środek działający w rzeczywistości tak jak w reklamach,nie uszczelni układu wydechowego :sly:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2015, 09:23

Kolega ma racje, jeśli powodem głośnej pracy silnika jest np. nieszczelny układ wydechowy do ceramizator ci nie pomoże bo to nie jest jego przeznaczenie. Ja zastosowałem go kiedyś w celach testowych do samochodu ojca clio 1,5 dci 2005 r. oczywiscie nie mówiąc mu o tym. I musze przyznać że sam zauważył że silnik mu ciszej i równiej pracuje. Dodam że bylo to zimą i przy dużych mrozach auto łatwiej odpalało. Nie wiem na ile to subiektywne spostrzeżenia a działanie preparatu ale coś w tym jest. U mnie w benzyniaku dużej różnicy nie zauważyłem, silnik i tak chodził równiutko i cicho (zdecydowanie inna kultura pracy niż diesla) ale stosuje ceramizator co jakiś czas profilaktycznie i żadna awaria się nie przytrafiła, ponadto po badanu ciśnienia w silniku wyszło że jest w idealnej kondycji pomimo że ma już ponad 180 tys.
radek102
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 06 07 2006
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E46
Silnik: 1.8 CI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

08 Lut 2015, 09:41

W moim Audi było delikatnie słychać popychacze zaworów. Udałem się do mojego mechanika który wlał mi strzykawkę tego ceramizatora do oleju w silniku i kazał sie ponownie pokazać po przejechaniu 0.5 tys. Km. No i tak też zrobiłem, co było dla mnie szokiem bo stukanie ustało i było juz praktycznie nie wyczuwalne. Dodam jeszcze że do tej pozy przejechałem 12 tys. Km i daj Boże jak dotąd nie słychać żadnych niepokojących dźwięków. Ceramizator mogę śmiało polecić osobą z podobnym problemem. U mnie jak widać zadziałał
motor12
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi TT

08 Lut 2015, 09:56

kupiłem i wlałem ale dopiero przejechałem 400km a przejechane ma 35tys
niby muszę jeszcze przejechać z 1tys na razie przepaliłem nagar w silniku bo stał się trochę bardziej dynamiczny
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

21 Lut 2015, 12:46

miałem podobny problem i na warsztacie polecili mi właśnie ceramizator. z początku podszedłem do sprawy nieufnie, ale mimo wszystko zaryzykowałem. efekt nie był może natychmiastowy, ale po pewnym czasie faktycznie problem ustał tak więc ze swej strony polecę :)
hedstrom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2000
Auto: skoda fabia

23 Lut 2015, 23:19

póki co problem ucichł dosłownie i w przenośni :D tak więc zdaje się, że ceramizator pomógł. w sumie nawet nie robiłem nic więcej:D
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf

24 Lut 2015, 02:16

no to mnie troche zadziwiliście :p wiedziałem, że ceramizator pomaga zredukować spalanie, ale pierwsze słysze żeby całkowicie wystarczył na problem wycia w silniku xd no ale nie neguję, sam go do tego nie próbowałem.
sarenbrandt
Nowicjusz

Auto: audi a4 b7

26 Mar 2015, 16:56

U mnie stuka w silniku zawór, spróbuje. Czy może zaszkodzić ceramizator?
Marek99
Początkujący

19 Paź 2017, 07:57

Ja jeżdżę na Ceramizerze już od jakiegoś czasu i zaczynam rzeczywiście zauważać różnicę na plus, silnik się jakby wyrównał już tak nie rzęzi jak wcześniej.
krzysztofkru
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016

25 Paź 2017, 13:39

Mi się Ceramizer sprawdza, odkąd go używam to przestałem mieć problemy ze skrzynią biegów a wcześniej to nie dość że ciężko wskakiwała to też się zużywały części dość szybko, także mi się ten wsad przydaje.
Franek78
Nowicjusz

Auto: audi