Nie wiem co ostatecznie wybierzesz ale na pierwszy samochód proponuję jakiś trwały,sprawdzony,popularny model auta.
Tak żebyś się szybko nie zniechęcił do motoryzacji i nie poznał brutalnych konsekwencji frajerskiego zakupu, jak ktoś wciśnie tobie jakiś wynalazek albo szrota... Bo wiesz...Nie ma nic gorszego niż bezradny młody kierowca w zepsutym aucie podczas ulewy.
Oczywiście trochę postraszyłem cię może i zbyt mocno ale ,to tylko po to żebyś przyjął do wiadomości,że połowa sprzedawanych w tej kwocie aut wymaga sporych nakładów finansowych. Nikt nie sprzedaję auta dopiero co naprawionego na 100 %,a raczej nie inwestuje w auto skoro nosi się z zamiarem sprzedaży.Tak więc lepiej nie słuchac że X czy Y ,to nie psuje się,bo japończyk się nie psuje czy VW... Nie ma aut które się nie psują!!! Niestety cała sztuka polega na tym,żeby znalezc takie auto którego właściciel dbał o nie na bieżąco i niezależnie jaka to będzie marka,to powinno ono się przyzwoicie sprawowac i byc w miarę pewne. O taki samochód będzie trudno ale można znalezc tylko trzeba cierpliwie szukac.
A po kupnie wyjdzie szydło z worka i wtedy jak kupiłeś popularny model,to wygrasz,bo części i naprawy u mechanika będą za normalne pieniądze.Natomiast jak kupisz egzotyczny wynalazek,to po prostu może byc tak,że nie będzie miał kasy na jego naprawę . (może na pierwszą tak...) Natomiast jak wydasz na naprawdę auta za 5-7k 1500zł,to gwarantuję tobie,że od tej pory będziesz zaczynał myślec o jego sprzedaży...
Żadnej marki i modelu nie będę Tobie proponował ale zastanów się nad tym co napisałem,gdyż może to uchronic Cię od błędu.
A może i warto czasem go popełnic..? Wtedy człowiek nauczy się czegoś w życiu..!
pozdro
ps: Czasem naprawdę warto poczytac trochę tematów na tym forum,bo ogólny przekrój zawartych w tych poszczególnych tematach myśli,opinii,teorii...może okazac się ciekawą skarbnicą wiedzy o poszczególnych autach..!