Zdałem prawko - czas na wybór auta

22 Kwi 2010, 00:52

hej

zdałem niedawno prawko i chcę kupić pierwszy w życiu samochód.
wybrałem te modele:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy warto uwzględnić te samochody? co o nich sądzicie?

dzięki za pomoc :)
meteor1988
Nowicjusz

Miejscowość: drohiczyn

22 Kwi 2010, 01:06

Lepiej napisz ile masz kasy na samo auto, lub ile masz na całokształt (auto+opłaty). Napisz czego od auta oczekujesz, do czego ma Ci służyć, bo tak to nikt Ci nie doradzi.
przemko90
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

22 Kwi 2010, 01:27

Cena max. 5-7tys. Auto 5-dżwiowe (najlepiej). Nie duży. Głównie jazda po mieście (najczęściej) oraz od czasu do czasu jazda gdzieś w dłuższą trasę. Samochód ekonomiczny, który będzie mało palił itp.
meteor1988
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 07:34

Nie wiem co ostatecznie wybierzesz ale na pierwszy samochód proponuję jakiś trwały,sprawdzony,popularny model auta.
Tak żebyś się szybko nie zniechęcił do motoryzacji i nie poznał brutalnych konsekwencji frajerskiego zakupu, jak ktoś wciśnie tobie jakiś wynalazek albo szrota... Bo wiesz...Nie ma nic gorszego niż bezradny młody kierowca w zepsutym aucie podczas ulewy.
Oczywiście trochę postraszyłem cię może i zbyt mocno ale ,to tylko po to żebyś przyjął do wiadomości,że połowa sprzedawanych w tej kwocie aut wymaga sporych nakładów finansowych. Nikt nie sprzedaję auta dopiero co naprawionego na 100 %,a raczej nie inwestuje w auto skoro nosi się z zamiarem sprzedaży.Tak więc lepiej nie słuchac że X czy Y ,to nie psuje się,bo japończyk się nie psuje czy VW... Nie ma aut które się nie psują!!! Niestety cała sztuka polega na tym,żeby znalezc takie auto którego właściciel dbał o nie na bieżąco i niezależnie jaka to będzie marka,to powinno ono się przyzwoicie sprawowac i byc w miarę pewne. O taki samochód będzie trudno ale można znalezc tylko trzeba cierpliwie szukac.
A po kupnie wyjdzie szydło z worka i wtedy jak kupiłeś popularny model,to wygrasz,bo części i naprawy u mechanika będą za normalne pieniądze.Natomiast jak kupisz egzotyczny wynalazek,to po prostu może byc tak,że nie będzie miał kasy na jego naprawę . (może na pierwszą tak...) Natomiast jak wydasz na naprawdę auta za 5-7k 1500zł,to gwarantuję tobie,że od tej pory będziesz zaczynał myślec o jego sprzedaży...

Żadnej marki i modelu nie będę Tobie proponował ale zastanów się nad tym co napisałem,gdyż może to uchronic Cię od błędu.
A może i warto czasem go popełnic..? Wtedy człowiek nauczy się czegoś w życiu..!
pozdro :wink:

ps: Czasem naprawdę warto poczytac trochę tematów na tym forum,bo ogólny przekrój zawartych w tych poszczególnych tematach myśli,opinii,teorii...może okazac się ciekawą skarbnicą wiedzy o poszczególnych autach..!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Kwi 2010, 08:35

Mazda 323f - na pewno do najekonomiczniejszych nie należy...
Megane - napewno wygodne, francuskie auto z elektryką, lecz gdy to zacznie się sypać to...
Fiat wygląda całkiem sensownie, lecz radziłbym np. Astre lub Lanosa za ok. 7 tysięcy można powybierać...
rockyy
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

22 Kwi 2010, 10:23

Nie to zebym reklamowal swoje ogloszenie ale po 6 latach sprzedaje pewne auto, jakbys byl zainteresowany to cena jest do negocjacji ;) Mam pelna historie serwisowa z 6 lat jak auto posiadam.. Cena nie jest zawrotna ale nie musisz nic wkladac... Nie patrz na rok tylko na stan auta ... kazdy Ci tu to chyba powie, zwlaszcza jak kupujesz auto do 5 k zl ..

Na pewno co do ceny bysmy sie tez dogadali bo gdybys np chcial bez alu to cena juz spadnie duuuzo bo te felgi sa rzadkie i troszke kosztuja ;) cb moge tez wyjac i juz masz kolejna cene nizej.. a autko jest naprawde godne swoje ceny....
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

22 Kwi 2010, 11:38

No kolega komandor ma całkiem sensowną tą Astre i może wziął bys ja pod uwage.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Kwi 2010, 14:17

Przynajmniej nie chował anteny od cb radia do bagażnika żeby wyglądało, że jeździ powoli :mrgreen:
Ja polecam daewoo lanos i fiat brava(oczywiście oprócz silnika 1,4) jak coś małe to może seicento 1100 chociaż to takie na dwa razy auto, niby dobre ale pierdoły się psują często.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

22 Kwi 2010, 14:24

Powiem Ci ze wlasnie jezdzilem powoli bo na trasie 100-110 to chyba nie duzo ;) Dla mnie liczy sie ekonomia jazdy a CB bylo i jest po to zeby nie hamowac do 50 na wiosce gdzie stoja 3 domy a misiaki za krzakiem bo to mnie strasznie irytuje ;) POza tym tak ustawiona antena baaaardzo mi sie podobala w astrze ... jak dla mnie wygladalo to baaardzo dobrze ;) Od sstrony technicznej tak jak mowie, posiadam pelna historie serwisowa od lipca 2004 kiedy to auto nabylem, w razie cos udziele wszelkich informacji i nie bede ukrywal ze cos jest do zrobienia czy nie ... Wiem ze nie musze sie wstydzic auta dlatego tez je tu proponuje ;)
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

22 Kwi 2010, 22:38

Za ta kwote znajdziesz ladna bravke, ale ja obiektywna nie jestem :grin: moge jedynie powiedziec, ze ma rewelacyjne wspomaganie co poczatkujacemu moze bardzo ulatwic manewry.
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

24 Kwi 2010, 03:36

czy ten samochód posiada wspomaganie kierownicy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

komandor, Twoje autko jest konkretne z tym, że interesuje mnie głównie oferta z województwa podlaskiego.
meteor1988
Nowicjusz

24 Kwi 2010, 08:33

Z ogłoszenia wynika że nie ma ale ile kosztuje tam zadzwonić i sie upewnić ale powiem jedno moim zdaniem nieważne czy ma czy nie ale ja bym go omijał ponieważ tam jest silnik 1.4 który należy do awaryjnych (jest problem ze smarowaniem wałka rozrządu, nie ma wystarczającej ilości oleju i wałek pracuje w trybie "na pół suchym" i się wyciera).Mówisz że cos z województwa podlaskiego Cie interesuje to zobacz na to:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Kwi 2010, 15:55

meteor1988 napisał(a):czy ten samochód posiada wspomaganie kierownicy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

Pewnie nie ma, skoro nie zaznaczone, a wspomaganie kierownicy w '97 roku nie było standardem. Wersja bez obrotomierza.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika