Zdejmowanie wału na sezon letni

01 Cze 2013, 14:06

Witam,
Jestem świeżym użytkownikiem Land rover Freelander 2TD4, czy to prawda że na sezon letni zdejmuje się wał napędowy żeby mieć tylko napęd na przód i mniejsze spalane?
KOZA1105
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: LAND ROVER FREELANDER 2TD4
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Cze 2013, 22:08

ktoś ci bzdur naopowiadał
wał ściągają jak wiskoza padła
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Rok produkcji: 1999

07 Cze 2013, 23:54

Tak właśnie głupoty opowiadają, ja zdemontowałem na pewien czas bo mi przegłub poleciał od wału, i nie stwierdziłem żadnej różnicy w spalaniu, po prostu mitologia tych których nie stać na części, najlepiej kupić przekładańca za pół ceny, tylko tyle że pół auta działa.
Amasz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

08 Cze 2013, 09:10

Amasz napisał(a):, najlepiej kupić przekładańca za pół ceny, tylko tyle że pół auta działa.

Co do tego to się nie całkiem zgodzę
Wiadomo że przekładka zrobiona w kurniku za 1000 złociszy na przekładni od OPLA jest do dupy :!: , ale widziałem i jeździłem porządnie zrobionym LANDKIEM w wieku 4 lat po przekładce i nie widziałem żadnej różnicy z oryginałem
Rozwijając temat wału to jest to efekt domina;
najpierw pada sprzęgło viscotyczne
potem dyfer i właśnie dla tego nie chcąc inwestować w naprawę/a jest troszkę droga/ ludziska zdejmują wał
Więc sprzedający mówiąc że to dla oszczędności wciska niezły kit i naraża niekumatego kupującego na niemałe koszty
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Rok produkcji: 1999

08 Lut 2014, 23:30

Przy zdjętym wale spalanie maleje o ok 1l,auto jest cichsze. Niestety auto robi się bardzo miękkie i niestabilne na zakrętach.Problemem jest szybsze ruszanie,koła buksują no i po co ci LR skoro ma być napędzane na dwa koła?
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...
    Gdy kierowca patrzy, ale nie widzi
    Kierowcy, którzy spowodowali wypadek z udziałem motocyklisty czy rowerzysty, niekiedy tłumaczą, że po prostu nie zauważyli dwukołowego pojazdu. Czy to tylko kiepska wymówka? Okazuje się, że nie zawsze. Jednym ...