Zderzak do Patrola, co i jak?

21 Mar 2011, 10:27

Siema! A więc tak moja wcześniesza wydumka składająca się ze zderzaka z profili + orurowania raz że nie była za piękna dwa że trochę się uszkodziła więc chcę zrobić coś ładniejszego i solidniejszego. Coś na wzór tego [link do oferty na Allegro wygasł] tylko sam zderzak bez orurowania. I teraz pytanko jak to zmotać? Jak grubość blachy? Czy on ma jakieś wzmocnienia w środku po bokach czy tylko sztywność i wytrzymałość daje jemu kształ i spawy? Jak to jest zmotane jeśli chodzi o mocowanie, profile wsunięte w ramę i przykręcone czy jak? Generalnie chciałbym żeby płyta pod wyciągarkę która jest obecnie "na ramie" pozostała tylko dobudować resztę. W jaki sposób zmotać uchwyty co by można było za nie szarpać? W porfil ten co w ramę będzie wchodził i elektrykiem zalać?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

21 Mar 2011, 14:36

strasznie wysunięty ten zderzak, zmniejsza mocno kąt natarcia :wink:
środek zderzaka to elementy 6mm, płyta 8mm, boki 4-5mm. do tego wewnętrzne wzmocnienia i będzie hulać. zbyt mocny zderzak to problem, bo po pierwsze waga, po drugie sztywność - w przypadku W pognie się rama zamiast zderzak :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

21 Mar 2011, 14:51

Płytę mam 9mm czyli styka a resztę się wykmini i zderzak nie może wystawa ćwięcej niż głębokość wyciągarki do tego w przód otwór i rolka. A co z uchwytami do szarpania? Zderzak bedzie cały spawany elektrykiem więc mogę wsadzić uchwyt do wyszarpywania np. [link do oferty na Allegro wygasł] i przykręcić bezpośrednio do środka czyli blachy ok 6-7mm czy lepiej kotwiczyć do ramy? Oczywiście musi być większy ten uchwyt ponieważ ten ma średnicę 13mm a szekla 6.5T ma 26mm
Jogi4x4
Stały forumowicz

21 Mar 2011, 14:59

rozsadniejszym rozwiazaniem bedzie uchwyt mocowany do ramy bo jak sie dobrze wkleisz w bloto to mozesz stracic zderzak przy mocniejszym szarpnieciu :razz:
soldatt
Początkujący

Miejscowość: M-ce ;)

21 Mar 2011, 15:03

Raczej wtedy użyję zblocza i windy ale słusznie, lepiej mieć niż nie mieć i później żałować albo komuś krzywdę zrobić.
Jogi4x4
Stały forumowicz

21 Mar 2011, 15:14

ojj ja tez tak myslalem do wczorajszego dnia :razz: pojechalem w teren na 2 samochody (samuraie) z tata i tak sie wkleilem w bloto ze lina mi strzelila przy wyciagarce tz nie lina tylko ten uchwyt co przytwierdza line do wyciagarki i lipa dobrze ze mialem trapy i hi-lifa bo tak to bym musial chyba zostawic samochod :mrgreen: a w jednym samuraiu mialem przy zderzaku to balem sie zaczepiac i wyrywac tego drugiego :mrgreen: :razz:
soldatt
Początkujący

21 Mar 2011, 15:38

Ale line do wyciągarki czy hak do liny?
Jogi4x4
Stały forumowicz

21 Mar 2011, 16:08

no w twoim przypadku to uchwyt do liny ale ja ci opowiedzialem swoja historie jak moze cie zawiesc winda :razz:
soldatt
Początkujący

22 Mar 2011, 10:35

https://www.forumsamochodowe.pl/sportage-vt42464-45.htm
Co prawda nie do patrola a do kijanki, nie przedni a tylny i bez wyciągarki ale może skorzystasz jak już sobie ręce nadwyrężyłem pisaniem :mrgreen:
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
:mrgreen:
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

22 Mar 2011, 10:45

Podziękował serdecznie! Bardzo pomocne!
Jogi4x4
Stały forumowicz