Zdjęcie z fotoradaru. Czy oby napewno zgodnie z przepisami?!

23 Lis 2012, 19:11

Witam. Otóż miałem dziś niemiłą niespodziankę. Gdy wracałem dzisiaj rano z pracy zacząłem wyprzedzać betoniarkę i na moje nieszczęście naciąłem się na Forda Mondeo z Inspekcji Transportu drogowego który stał na poboczu i trzaskał fotki. Na obszarze zabudowanym miałem ok.75-80km/h i chodzi o to czy legalnie mi zrobili zdjęcie ponieważ na całej długości ulicy nie ma postawionego znaku D-51(tego niebieskiego o kontroli) tak jak jest w przepisach i czy jak przyjdzie zdjęcie to czy mam prawo odmówić przyjęcia mandatu?
z góry dzięki za odpowiedz
pozdrawiam
boniunio
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 10 2009
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: VW Golf V
Silnik: 1.6 FSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

24 Lis 2012, 16:53

Było się wrócić i zrobić foto dokumentacje i pstryknąć fotkę temu fordowi .. Jak teraz udowodnisz, że nie postawili znaku ??
a najpierw trzeba poszukać w przepisach czy ITD to dotyczy bo SM na pewno ..

Kup sobie rejestrator - to jest dowód ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

24 Lis 2012, 20:16

silvo44 napisał(a):a najpierw trzeba poszukać w przepisach czy ITD to dotyczy bo SM na pewno ..

Tak sobie czytam i się zastanawiam jaka ustawa określa pomiar prędkości urządzeniem przenośnym stosowanym przez policję ( radary róznego typu oraz wideorejestratory, które też mierzą prędkość i nie mierzą jej w ten sposób co radar, tylko na podstawie własnych liczników prędkości ) oraz ITD ( dotyczy urządzeń przenośnych i tzw wideorejestratorów które mierzą prędkość tak jak te stosowane przez policję ). Bo co do SM jest to jasno określone w ustawie. Tak samo jeżeli chodzi o fotoradary stacjonarne, które należą do ITD. Ale co z urządzeniami przenośnymi?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2012, 20:45

Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

25 Lis 2012, 21:45

Nie ma tam nic o żadnej ustawie. A mnie interesuje jakś ustawa dotycząca tych urządzeń.
Numery rejestracyjne oraz marki nieoznakowanych i gdzie się poruszają to mam całą bazę - jest ogólnie dostępna. Wystarczy tylko poszukać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...