Możliwy probem z przerejestrowaniem...?

25 Lis 2012, 16:30

problem polega na tym, że w kwietniu zakupiłam pierwsze własne auto, niestety jeździłam nim może z tydzień i odstawiłam do garażu ponieważ miałam możliwość używania auta rodziców (o wiele mniej pali) moje autko tak sobie stało spokojnie i czekało na mnie... Aż do teraz. I tu pojawia się mój problem: Twingo kupił mój tata (tak wyszło że on pisał i podpisał umowe ze sprzedającym) okazało się że pan (Y) od którego to auto kupił nie miał go na siebie przerejestrowanego, więc w dowodzie rejestracyjnym widnieją dane poprzedniej właścicielki (X).
wychodzi więc na to że są dwie umowy jakby "pośrednie" na to auto.
pani (X)- z panem (Y)
pan (Y)- z moim ojcem
mój ojciec- ja
(mam wszystkie umowy wraz z dokumentami)

czy jest szansa na to żeby przerejestrować teraz to auto na mnie ? wiem troche z tym zwlekałam ale takie życie. Pytam o to czy w starostwie mogą mi odmówić rejestracji ? czy jestem w stanie jeszcze jakoś zalegalizować to wszystko? czy jedynie puścić auto na złom i kupić inne? :cry:
magalenka
Nowicjusz

Auto: renault twingo

25 Lis 2012, 17:26

A może warto zadzwonić do Wydziału Komunikacji?
Ja tak zrobiłem, wyjaśnili mi wszystko i bez problemów przerejestrowałem auto.
GryfX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Lis 2012, 17:47

magalenka napisał(a):mam wszystkie umowy wraz z dokumentami)
magalenka napisał(a):czy jestem w stanie jeszcze jakoś zalegalizować to wszystko?
Nie widzę najmniejszego problemu... :wink: Oczywiście poprzednia umowa k/s jest opłacona w US... :?: :?: /chodzi o przypadek kiedy wartość rynkowa autka przekracza 1.000.-/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Lis 2012, 17:50

Ps.Czynności te powinnasz wykonać w ciągu 30 dni o daty zakupu ale z tego tytułu zadnej kary nie poniesiesz.Badanie tech.samochodu musi być wazne min.30 dni...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Lis 2012, 18:33

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :-)
pytałam w wydziale kom ale odpowiedz była tak wymijająca ze nic nie wnosiła do mojej sprawy... a autko kupiłam za niecale 900 zl więc podobno nigdzie nic nie musze skladac :-)
przegląd musi byc ważny jeszcze miesiąc? bo wychodzi mi 21.12 :-\
magalenka
Nowicjusz

25 Lis 2012, 19:39

Jezeli masz wszystkie umowy k/s w kolejności to musza to przyjąć i nie maja nic do gadki... :!: :!:
magalenka napisał(a): a autko kupiłam za niecale 900 zl więc podobno nigdzie nic nie musze skladac
Zgadza się...
magalenka napisał(a): bo wychodzi mi 21.12 :-\
Dla świętego spokoju zeby p.urzedniczka/urzędnik nie miał się czego czepić zrob ten przegląd... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

25 Lis 2012, 19:52

dziękuję za pomoc :)
magalenka
Nowicjusz