Zepsuta stacyjka w Fiacie Ducato

18 Sie 2012, 22:02

Witam
Otóż dzisiaj jeżdżąc służbowym Fiatem Ducato Jumper (rocznik 98) kiedy miałem odjeżdźać z pewnego miejsca nie mogłem przekręcić kluczyk w stacyjce (wtedy chyba przez zablokowaną kierownice) i cąły czas przekręcając kluczyk szarpałem kierownice zeby sie odblokowała i w końcu udało sie zapalić auto ale kiedy dotarełem do miejsca z którego miałem już odjeżdźać nie mogłem zapalić auta, mój Tata z którym wtedy jeździłem mówil zę pewnie w środku urwał sie jakiś ząbek albo cos, w każdym razie samochód zapalił dopiero kiedy znajomy ciągna nas za sznurek, i jakoś dojechaliśmy do warsztatu w którym zostawiliśmy Ducato. Może w poniedziałek będzie wiadome co sie stało, w każdym razie pewnie stacyjka pójdzie do wymiany i chciałbym sie was zapytać o to jaka stacyjke kupić nową czy starą zmiennik czy orginał?
chcałbym kupić na Allegro o ile bmoze być taniej
liver128
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 06 2011

02 Wrz 2012, 08:33

Stacyjka,to stacyjka,kupuje się tylko oryginały! Nie trzymaj nigdy pęku kluczy przy stacyjce, takieobciążenia tego elementu, to ich killery,jeden kluczyk do zapłonu i nic więcej :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Wrz 2012, 09:13

wystarczy wymienić samą wkładkę.
na włączonym zapłonie naciskamy zapadkę z boku stacyjki i wyciągamy
wkładkę razem z kluczykiem.
Kupujemy samą wkładkę i jeżeli nie mamy immo to ją wkładamy, a jak mamy immo
to musimy ją dostosować do starego kluczyka.
andrzej_124
Stały forumowicz

31 Paź 2012, 16:03

tez mialem ten problem wymienilem wkladke i wszystko ok
radek19aa
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: toyota corolla e10
Silnik: 1,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...