Wymiana świec. Przewody też? VW Polo

29 Paź 2012, 12:26

Przewody też regularnie trzeba wymieniać? Mechanik jest w stanie sprawdzić czy przewody wymagają wymiany czy wystarczy tylko świece?. Polo 6n2 2001
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Paź 2012, 13:47

Fachowo przewody zapłonowe można sprawdzić oscyloskopem.
Samemu można sprawdzić oczami i miernikiem (multimetrem).
W necie jest dużo materiału o przewodach wysokiego napięcia,możesz poczytać.
Przewody WN tak jak świece trzeba wymieniać,też się zużywają.
Na szybko to po ciemnu można je sprawdzić,po podniesieniu maski,np w ciemnym garażu.
Połączenia przewodów muszą być czyste i pewne.
piotr2273
Aktywny

02 Lis 2012, 11:47

A wymiana świec jest banalnie prosta? Mogę dać do dowolnego mechanika? Ja się na tym nie znam, a czytałem że do silników z komorami wirowymi trzeba dokręcić kluczem dynamometrycznym 25Nm, a z bezpośrednim wtryskiem 15Nm. Ja nie wiem czy mam bezpośredni wtrysk czy jakieś komory wirowe. Mój silnik to AUC 1.0 MPI, benzyna. http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/pr ... owych.html
Mam sprawdzonego mechanika ale kawałek drogi mam do niego i mi nie po drodze, a jeśli to banalnie proste to dałbym do wymiany na miejscu. I jeśli np. mechanik dokręcałby te świece jedynie ręcznie bez klucza to chyba powinienem zareagować :D ?
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Yaris Cross – czy to idealne auto do miasta?
    Podoba mi się to, w jaki sposób silnik benzynowy i elektryczny ze sobą współpracują. W ruchu miejskim możemy poruszać się bezgłośnie, nie eksploatować jednostki benzynowej na światłach. Auto rusza też płynnie, ...