Zero reakcji po przekręceniu kluczyka Nissan Qashqas q10

05 Gru 2021, 21:33

Cześć,
mam problem z zapaleniem auta Nissan Qashqai q10 2.0dci. Po przekręceniu kluczyka kontrolki , radio itd działa, ale totalnie nie ma żadnej reakcji zapłonu. Odpaliłem na kable i działa, pojeździłem godzinę, zgasiłem i znowu to samo. Alternator i akumulator był wymieniany 3 lata temu. Co to może być?
Dzięki za pomoc!
Kongoku
Obserwowany

06 Gru 2021, 11:01

Kongoku napisał(a):totalnie nie ma żadnej reakcji zapłonu. Odpaliłem na kable i działa, pojeździłem godzinę, zgasiłem i znowu to samo
Kontrolki przygasały podczas próby przekręcenia kluczyka do startu? Tu należy sprawdzić przed odpaleniem napięcie na klemach akumulatora i po odpaleniu sprawdzić jakie są wartości napięcia ładowania.
Kongoku napisał(a):Alternator i akumulator był wymieniany 3 lata temu. Co to może być?
Multimetr do ręki i trzeba sprawdzać. 3 lata na akumulator to dzisiaj może się okazać już kresem jego życia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Gru 2021, 23:44

Dzięki za odpowiedź. Kupiłem dzisiaj car jumpa, booster powerbank i ponownie zero reakcji. Wydaje mi się jednak że aku jest sprawny, jest na aku wskaźnik zużycia aku i pokazuje że jest sprawny i naładowany. Może to być coś ze stacyjką i raz przypadkowo na kablach się włączył?
Kongoku
Obserwowany

07 Gru 2021, 08:19

Może byc wszystko ale trzeba zacząć od podstawowych rzeczy a Ty robisz to na około. Owy booster przy akumulatorze który jest zdechły totalnie również nie pomoże
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Gru 2021, 14:17

Rokiko napisał(a):Kontrolki przygasały podczas próby przekręcenia kluczyka do startu?

Nie odpowiedziałes, a to ważne pytanie.
Oprócz tego czy podczas próby zakręcenia rozrusznikiem, było coś słychać, czy zupełna cisza?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000