Zerwany pasek rozrządu Renault Megane 1

19 Maj 2015, 15:15

Witam, posiadam samochód marki Renault Megane 1 z silnikiem diesla 1.9d mój problem polega na tym że ostatnio pękł pasek rozrządu auto było u mechanika który stwierdził że są wygięte 2 zawory. No i naprawa to koszt od 1.500 do 2.000 zł, no i teraz mój dylemat polega na tym że chciałbym mimo wszystko to auto naprawić mało pali blacha się trzyma myślę że warto byłoby zainwestować gdzie nie zadzwonię do warsztatu to inne ceny, znalazłem gościa który chciał za za naprawę 700zł ale nie zdobył mojego zaufania chciał przeprowadzać operację prostowania zaworów. Czy takie zabiegi się stosuje ? jak naprawić ten samochód w miarę normalnym kosztem ? czy zna ktoś w Gdyni jakiegoś mechanika lub mógłby takie polecić ?
Pozdrawiam
elkoserwis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 07 1989
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9d
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

20 Maj 2015, 09:54

Prostowanie zaworów :?: Kto robi takie rzeczy? Zawory kupuje się nowe, bo nie są to drogie części. Cena za naprawę może się róznić np. z powodu ceny rozrządu ( producent ). Przy wymianie paska wymienia się tez inne elementy - napinacze, pompe wody ). Są gotowe zestawy a można i kupić każdą część osobno. No i ceny robocizny też są różne. Jak dzwonisz po warsztatach to warto zapytać jakiego producenta rozrząd wchodzi w grę i ile kosztuje oraz ile kosztuje robocizna. No i jeszcze w grę wchodzi planowanie głowicy. A nie wiadomo, czy tłoki też nie będa do wymiany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Maj 2015, 15:10

Prostowaie zaworów raczej nie ma sensu, to zbyt poważna sprawa żeby próbować coś z tego jeszcze wykrzesać, kupić nowe i się nie rozczulać. Na salko.pl mozna tanio znaleźć, kupowałem ostatnio kilka rzeczy tanio mnie wyszlo na całosci
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi

20 Maj 2015, 20:56

No zgadza się wiem że zawory drogie nie są chciałbym się mniej więcej zorientować ile oni mogą sobie zaśpiewać za choćby robocizne , bo rozrząd na pewno w granicach 200-250zł za montaż pewnie ze 100-150 mnie ta głowica najbardziej przeraża bo mogę też kupić nową(używaną) splanować pewnie też ze stówa kupić uszczelkę i wstawić , tylko jaki może być koszt naprawy bo już spazmy dostaję,dzwoniłem do kilku warsztatów i wszędzie słyszę że mam auto zezłomować że się nie opłaca, albo że 1500-2000zł bo im się nie opłaca a którymś z kolei znowu chcieli tysiaka no i ten wariat od prostowania zaworów chciał najmniej, Więc sam juz nie wiem co z tym fantem zrobić, jak myślicie ?

Pozdrawiam
elkoserwis
Nowicjusz

20 Maj 2015, 21:25

A może wymienić cały silnik ?
elkoserwis
Nowicjusz

21 Maj 2015, 09:38

No to pogadaj z tym, co chciał prostować te zawory, tyle tylko, że nie będzie prostowania zaworów, tylko te co są pogięte mają być nowe. cena raczej nie powinna skoczyć zanadto do góry.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...
    Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...