Zerwany pasek rozrzadu x2 ford mondeo 1.8 td 2000r.

24 Lis 2012, 17:58

Dałem samochód do mechanika na wymianę paska rozrządu,wymienił ,ale po przejechaniu około 20 km pasek pęk!! samochód trafił z powrotem do mechanika na 2 tygodnie, na nowo wszystko było wymienione i zrobione,mechanik śmigał autem parę dni i samochód jeździł bez zarzutu.Ale dziś po odebraniu auta,przejechałem 52 km i znowu powtórka, pęk pasek!!

Jakie mogą być przyczyny tej awarii? za pierwszym razem był wymieniony komplet napinaczy i tp + pompa wody,za drugim razem "generalny remont silnika"....gdzie błąd? gdzie szukać skazy?
rob3rt84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 2011
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: ford monder
Silnik: 1.8td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2012, 18:18

proszę podać mi zdjęcie zerwanego paska chce zobaczyć zerwanie paska na obu stronach płaszczyzna i boki paska.
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

24 Lis 2012, 18:22

nie mogę zrobić zdjęć pasek był na kole pęknięty na odcinku 5do 7 cm nie było zębów dużo włókien było wkoło koła gdzie on przechodził na masce od spodu
rob3rt84
Nowicjusz

24 Lis 2012, 18:56

sprawdzić wałek rozrządu czy nie jest zatarty i jej rolki przed rozebraniem kręć w prawą stronę
ochroniarz02
Początkujący

24 Lis 2012, 18:58

i pompę wtryskową. pozdrawiam
ochroniarz02
Początkujący

24 Lis 2012, 20:02

Głowica żeliwna w takiej sytuacji lubi pęknąć.
Do sprawdzenia:
- czy głowica nie jest pęknięta
- osiowość otworów pod wałek rozrządu jeśli głowica była szlifowana
- szklanki zaworowe, muszą się lekko obracać
- śruby do przykręcenia koła rozrządu do piasty na wałku rozrządu, najlepiej założyć nowe
bo mechanicy je "przekręcają".
- smarowanie walka rozrządu
- wakum pompa
- małe koło rozrządu czy klina nie ścieło
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...

24 Lis 2012, 21:49

ale jaka może być przyczyna ze się nowe paski zrywają (nie były zakładane najtańsze )
rob3rt84
Nowicjusz

24 Lis 2012, 22:52

to co tu koledzy wymienili i sprawdź jeszcze koła bo mogą być wyrobione albo gdzieś ostre ze tnie je jak mówisz ze zęby na pasku zerwane
ochroniarz02
Początkujący

25 Lis 2012, 08:34

czy tym silniku jest koło dwumasowe ??
druga kwestia bywają paski i koła do nich :!: z zębami trapezowymi lub półkolistymi -
nie zrobiono pomyłki ?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Lis 2012, 22:30

gdzie kolo dwumasowe a gdzie pasek o czym tu mowa??? mi przychodzi do glowy niewlasciwy naciag paska lub uszkodzone ktores kolo albo tez moze pasek sie o cos ociera? jakas oslona?
kamilszczak01