Witam Planuję niedługo zakup salonowej Skody Fabii/Octavii (jeśli się uda finansowo). Mam pytanie: Z jakim dokładnie silnikiem warto kupić te samochody? Myślę że maximum mocy to będzie 1,4 - 85km lub trochę więcej. Nie znam się na tym za bardzo. Czy warto kupić Skodę Fabię z najsłabszym silnikiem 1,2 (60 km)? Kryteria to: bezawaryjność, oszczędność. Nie zależy mi na wielkich osiągach, tak żeby wyciągał 150 km na autostradzie. Jakie silniki polecacie, a jakich unikać?
Sprzedałem Skodę Fabię z 2010 roku, która miała silnik benzynowy wolnossący 1.2l 70KM, 112Nm, masę 1035kg, opony 195. Po mieście przy zwykłej jeździe paliła 8.8l/100km, na trasie 6.8l/100km. Prędkość maksymalną jaką osiągnąłem nim to 168 km/h licznik / 163 km/h GPS (spalanie 14.2l/100km). Do 100 przyspieszała w 13 sekund na launchu:
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Zamówiłem Rapida (dlatego Fabia sprzedana), który waży ~1250kg z silnikiem benzynowym turbodoładowanym o pojemności 1.2l i mocy 85KM. Nie wiem jaki będę miał moment obrotowy, w każdym razie proporcjonalnie wyższy niż w Fabii (przez turbo). Osiągi będzie miał podobne do poprzednika
Jeżeli chcesz auto do normalnej jazdy to myślę, że któreś z powyższych silników możesz wybrać. Wersje z motorem 1.2l 105KM są już kosztowniejsze. Małe silniki benzynowe z turbodoładowaniem wcale nie są ekonomiczne. Są jedynie ekonomiczniejsze; przykładowo 1.2l turbo-benzyna 85KM będzie mniej spalał w każdym cyklu niż 1.4l benzyna z tą samą mocą, dlatego też odradzam 1.2l 60KM, bo 70-konny motor o tej samej pojemności jest zdecydowanie korzystniejszy, spalanie bardzo podobne, osiągi zdecydowanie lepsze. Chciałem również przytoczyć ciekawą historię. Kilku znajomych pojechało nad morze 2 samochodami; Skodą Fabią II: silnik turbo-benzyna 1.2l 105KM i Nissanem GTR R35: 3.8l bi-turbo, benzyna, 650KM. Najśmieszniejsze jest to, że Skoda średnio spalała 9l/100km przy 120-130km/h, Nissan niecałe 8. Zdjęcie spalania: Przyspieszenie:
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Jeżeli chcesz ekonomiczne autko z małym silnikiem to zachęcam do zakupu turbo diesla
Szybkie ładowarki do aut z napędem elektrycznym w Holandii Nissan, producent najchętniej kupowanego samochodu z napędem elektrycznym na świecie, Nissana LEAF, z radością przyjął informację o planowanej budowie ponad 200 stacji ładowania obsługujących kilka standardów szybkich ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.