Zestaw HID

03 Kwi 2011, 21:03

Ostatnimi czasy zauważyłem na popularnym serwisie aukcyjnym coraz większe zainteresowanie zestawami HID Xenony - które zawierają dwa żarniki oraz dwie przetwornice, cena takiego zestawu to około 120 zł. Posiadam Audi A4 z 2005 roku które jeździ na zwykłych żarówkach halogenowych.
Proszę o fachową opinię czy zamontowanie tego zestawu może wiązać się z jakimiś komplikacjami??

Pozdrawiam
quazar
Nowicjusz

Miejscowość: Malbork

03 Kwi 2011, 21:09

quazar napisał(a):Proszę o fachową opinię czy zamontowanie tego zestawu może wiązać się z jakimiś komplikacjami??

Oczywiście ze tak...Zestaw taki powinien jeszcze posiadać:
1/ Urzadzenie samopoziomujące reflektory a nie korektor ustawiany ręcznie
2/ Spryskiwacze do reflektorów
Za tą cenę to nie kupisz nawet porzadnego reflektora soczewkowego.../oczywiście 1 szt./...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Kwi 2011, 21:14

Rozumiem,
Natomiast czy montaż tych przetwornic może spowodować jakieś dziwne reakcje komputera??
Słyszałem, ze żarówka może raz się włączyć a raz nie, czasami silnik nie odpala itp.
quazar
Nowicjusz

Miejscowość: Malbork

03 Kwi 2011, 21:15

quazar napisał(a):Natomiast czy montaż tych przetwornic może spowodować jakieś dziwne reakcje komputera??

Nic na ten temat nie słyszałem... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Kwi 2011, 21:23

jak ktoś pomota w instalacji to cuda się mogą dziać, nie zmiania to faktu że przerobienie auta na ksenony to koszt koło 1000 pln ;)

aaa i nie trzeba mieć akurat spryskiwaczy ;) trzeba mieć "mechaniczne oczyszczanie reflektorów" :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Kwi 2011, 21:26

pocieszny napisał(a):aaa i nie trzeba mieć akurat spryskiwaczy trzeba mieć "mechaniczne oczyszczanie reflektorów"

"Mechaniczne"....gdzieś Ty to wyczytał.... :?: :?: :wink:

[ Dodano: 3 Kwiecień 2011, 22:30 ]
pocieszny, -odstaw w końcu tą "archiwalną"literaturę :mrgreen: a poczytaj DZ.U.155 poz.1232/chyba-nie jestem pewny-cholerna pamięc.../z 22.09.2009r.... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Kwi 2011, 21:43

a to nie tak że wycieraczki wystarczą?? ;> popatrz na niektóre nowe auta nie mają spryskiwaczy pomimo posiadania ksenonów
BTW wysokociśnieniowe spryskiwacze reflektorów to fajny wynalazek nawet w zwykłym autku ;) warto sobie zamontować ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Kwi 2011, 21:50

pocieszny napisał(a):a to nie tak że wycieraczki wystarczą??

Absolutnie nie...TEMPERATURA reflektora-spryskiwacz wysokocisnieniowy słuzy jako urzadzenie czysczcące i schładzające ....Panial... :wink:
pocieszny napisał(a):popatrz na niektóre nowe auta nie mają spryskiwaczy pomimo posiadania ksenonów

A maja maja...Tylko nie raz przyjezdzaja z wizytą do mnie zeby zrobić dod.badanie bo gdzies przypadkowo DR wylądował w WK po spotkaniu z policją.. :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Kwi 2011, 22:33

no wiesz jeśli producent nie przewidział a pojazd dostał homologacje naszą to nie widze powodu zabrania DR ;)
kłucił bym się wtedy :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Kwi 2011, 12:00

Panowie - temat montowania zestawu HID w samochodach był na forum już dość szeroko omawiany.
Dla przypomnienia :
Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia :
§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:
1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";
2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji;

Tak więc proste pytanie - czy HIDY, które chce założyć autor tematu, spełniają chociaż jeden z wymienionych wyżej warunków?
Co do poziomowania, oczyszczania itd nie znalazłem żadnego przepisu, który by to opisywał. Jak ktoś wie, gdzie tego szukać, to proszę o podanie konkretnych patagrafów i art.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000