Zestaw kamer z trybem parkingowym

25 Sty 2021, 08:58

Cześć

Poszukuje kamery samochodowej, a konkretnie zestawu (przód + tył). Wymogiem koniecznym jest dobrze działający tryb parkingowy - aktualnie nie mam możliwości garażowania samochodu, a mieszkam w mieście. Już niestety raz miałem sytuację, gdy ktoś podczas nieobecności uszkodził mi samochód. W takim przypadku chyba najlepszym wejściem będzie chyba tryb parkingowy uruchamiany, gdy kamera wyczuje uderzenie. Nigdy nie miałem styczności z takimi gadżetami, więc proszę o poradę w wyborze. Zależy mi również na dobrym stosunku ceny do jakości.

Zestawy, które wygrzebałem z internetowych rankingów:
Mikavi PQ4 DUA (850zł) ceneo.pl/84682676#tab=spec
MIO MiVue 798 Dual (1090zł) ceneo.pl/79494012#

Oczywiście to nie znaczy, że uśmiecha mi się wydać 1000zł na kamerę, jeżeli swoje zadanie spełni jakiś zestaw za połowę tej kwoty, to pewnie go rozważę. Nie chciałbym jednak, aby pomimo zakupu kamer sytuacja się powtórzyła :D Ważne, żeby dobrze działał czujnik wstrząsów i obraz z kamery był na tyle czytelny, żeby można było odczytać nr rej. nawet w nocy.

Pozdr
gremlins2
Obserwowany

25 Sty 2021, 09:23

Obydwie kamery które podałeś są ok, ale sprawdź sobie jeszcze nową kamerę z Mikavi PQ5 https://www.wideorejestratory24.pl/kame ... i-pq5-dual. Podobnie jak przy PQ4 masz tryb parkingowy 24h w opcji time-lapse, w zestawie adapter acc do podłączenia z instalacją auta, zamiast baterii jest kondensator. G-sensor jak w przypadku większości kamer, możesz ustawić stopień czułości na wstrząsy. Na plus na pewno jest to że masz kamerę w lusterku 2w1 i nic nie przesłania widoku na szybie. Za jakość nagrań odpowiadają sensory Sony Starvis, więc nawet z filmów po zmroku odczytasz tablice.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Sty 2021, 09:39

lotek33 napisał(a):sprawdź sobie jeszcze nową kamerę z Mikavi PQ5
Miałem o tym napisać :) moim zdaniem bardzo dobra propozycja jeżeli chodzi jakość do ceny tym bardziej że tu masz rozdzielczość QHD.
gremlins2 napisał(a):MIO MiVue 798 Dual
Zamiast tego zestawu wybrałbym Viofo A129 PRO DUO-G. Posiada dwa szklane obiektywy szerokokątne: przedni z kątem widzenia 130° i jasnością F/1.8 oraz tylny 140° F/1.6.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2021, 10:13

Rokiko napisał(a):lotek33 napisał(a):
sprawdź sobie jeszcze nową kamerę z Mikavi PQ5
Miałem o tym napisać moim zdaniem bardzo dobra propozycja jeżeli chodzi jakość do ceny tym bardziej że tu masz rozdzielczość QHD.

Nie, żebym utożsamiał cenę bezpośrednio z jakością produktu, ale zapytam: Z czego wynika, że nowszy model PQ5 jest o 150zł tańszy od starszego PQ4? Tym bardziej, że PQ5 jest bardzo użyteczny, ma wyświetlacz ips oraz może pracować w trybie kamery cofania :P
gremlins2
Obserwowany

27 Sty 2021, 20:30

To już by chyba trzeba producenta zapytać:) Porównując specyfikację to PQ5 wypada lepiej pod wieloma względami bo jest po prostu nowszą kamerą, a PQ4 jest na rynku od ponad roku. A rok w przypadku tego typu elektroniki to kawał czasu, jeśli chodzi o parametry techniczne. Do tego PQ4 wchodziła na rynek przed pandemią i realia ekonomiczne dużo się różniły od obecnych. Takie moje gdybanie, co nie zmienia faktu że jedna i druga opcja dobra:)
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak (NIE) wjechać w dziurę? - porady
    W okresie przedwiośnia topniejący śnieg odsłania ubytki w nawierzchni. Dziury najlepiej omijać, ale nie zawsze można zrobić to w bezpieczny sposób. Kierowca ma jednak szansę zmniejszyć ryzyko uszkodzenia samochodu ...