Zgloszenie kolizji po podpisaniu oświadczenia

07 Kwi 2009, 16:27

Miałem drobną stłuczke z mojej winy, udrezyłem w tylny zderzak innego pojazdu. Napisaliśmy oświadczenie, nie wzywaliśmy policji i sie rojechaliśmy. Ja oczywiście zapewniłe kieroce poszkodowanego pojazdu ze we wszystkim pomoge zostawilem numer telefonu itp. Po 4 dniach dzwoni do mnie Komisariat Policji ze zgloszona zostala kolizja, ze sad grocki, ze grzywna. Moje pytanie brzmi czy może można mnie w tej sytuacji ukarac. Jakie sa moje możliwości manewru i obrony. Dodam ze moj samochod juz naprawiony.Dziek z goryi za odpowiedzi
mak667
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 18:32

W tym przypadku warto iść na komisariat i wyjaśnić sprawę - dlaczego Sąd Grodzki i dlaczego grzywna - to raz.Dwa - skoro policja skierowała sprawę do Sądu Grodzkiego,to nie może nałożyć na ciebie mandatu karnego.Zrobi to ewentualnie sąd.
Ale jak przyznałeś się do winy,spisałeś oświadczenie itd. to nie wiem,dlaczego policja się w to miesza.Jedynie,poszkodowany nie wiedzieć dlaczego zgłosił sprawę na policję.Dobrze by było,jakbyć miał kpię tego ośwadczenia lub jakieś potwierdzenie z ubezpieczalni,że oni wiedzą o tej sprawie.W ubezpieczalni też chyba możesz dostać kpię swojego oświadczenia,ponieważ poszkodowany zgłaszjąc w ubezpieczalni szkodę musiał oddać to oświadczenie.Będzie to dowodem w sądzie,że dopełniłeś swoich obowiązków i możesz uniknąć kary.
Ale podstawą jest iść na komisariat i wyjaśnić sprawę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Kwi 2009, 19:57

Dzieki. Chodzi o t ze mialem jak najlepsze intencje a teraz wyglada to tak jakby koles chcial cos ze mnie wyciagnac i cos zarobic na tej kolizji. Moze on jej chciał? A tak wogole to jest z kregów policyjnych wiec juz nie wiem o co chodzi.
mak667
Nowicjusz

20 Maj 2009, 18:49

Odświeżam temat, ponieważ nie chciałęm zakładac nowego.

No wiec, miałem drobną stłuczke, wjechałem w tył pewnej osobie, bardzo leciutko, lekkie zadrapanie zderzaka, zjechalismy na bok, i ten ktos wyszedł z samochodu powiedział ze sie bardzo spieszy, zebym mu podał numer telefonu i kiedys sie ustawimy na uregulowanie szkody, ustalismysmy na szybko na 150 złoty, wiec tez zadnego oswaidczenia nie spisalismy bo ten ktos sie bardoz spieszył, dzisiaj zadzwonilem aby sie ustawic na oddanie pieniedzy, ten ktos powiedzial ze wyjechal wraca za pare dni , i jak wroci to sie ustawimy, teraz pytanie brzmi, czy skoro nie spisalismy oswiadczenia bedzie istaniała mozliwosc ze ten ktos pojdzie na policje zglosic kolizje znajac numery rejetracyjne samochodu i czy uwierzą mu ? czy do tego jest potrzebne oswiadczenie z podpisami ? bo tak na logike biorąc mozna kazdego posiadzic
pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz
pazdzioch
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Warszawa

21 Maj 2009, 10:02

pazdzioch napisał(a):pytanie brzmi, czy skoro nie spisalismy oswiadczenia bedzie istaniała mozliwosc ze ten ktos pojdzie na policje zglosic kolizje znajac numery rejetracyjne samochodu i czy uwierzą mu ? czy do tego jest potrzebne oswiadczenie z podpisami ?

Na zdrowy rozum to raczej nie ma takiej możliwości, bo dowodów w postaci oświadczenia brak, a jeśli szkody są faktycznie takie drobne, to nawet uszkodzeń u niego i u Ciebie nie będzie jak porównać.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

22 Maj 2009, 08:48

Facet widocznie to olał, i miał szczęście że natrafił na uczciwą osobę taka jak ty bo w innym wypadku mógłby pożałować swojego pośpiechu. Tutaj jeśli byłby ktoś inny na twoim miejscu mógłby zgłosić się an policje jako poszkodowany i zgłosić ucieczkę z miejsca wypadku. znam osobiście takie przypadki jedną z nich miał ojciec.
astro007
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec kręcenia liczników?
    Z dniem 1 stycznia 2014 r. weszła w życie nowelizacja rozporządzenia Ministra Transportu w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów. Jedną ze zmian jest zobowiązanie stacji kontroli pojazdów do ...