Zgłoszenie nabycia pojazdu, a czas na jego rejestrację.

04 Lip 2022, 13:38

Witam.

Dziś zgłosiłem nabycie pojazdu (umowa sporządzona 3 tygodnie temu) w drodze darowizny korzystając z profilu zaufanego na stronie moj.gov.pl. Czy nadal w ciągu 30 dni od dnia nabycia pojazdu muszę udać się do wydziału komunikacji by go przerejestrować?

Przeszukałem trochę internety i na stronie Rankomat.pl znalazłem informację, że "Nabywca używanego samochodu po jego zakupie nie ma obowiązku jego przerejestrowania w ciągu 30 dni od daty zawarcia umowy kupna-sprzedaży lub darowizny. Musi jednak w tym terminie poinformować wydział komunikacji o zmianie właściciela pojazdu.".

Na ten moment poinformowałem wydział komunikacji wysyłając wniosek on-line. Rozumiem więc, że nie muszę śpieszyć się z rejestracją auta i mogę na spokojnie podjechać np. za miesiąc?

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
Madridista98
Nowicjusz

04 Lip 2022, 14:18

Zgadza się - nabywca jak i zbywca mają czas 30 dni na zgłoszenie nabycia/zbycia pojazdu. Nabycie/zbycie a rejestracja/przerejestrowanie, to dwie różne sprawy. Ty zrobiłeś co należy zgodnie z prawem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lip 2022, 14:41

Dziękuję za odpowiedź. Czyli w razie kontroli policyjnej nie mam się co obawiać, że coś nie będzie się zgadzało w systemie? I rozumiem, że jeśli podjadę do wydziału komunikacji powiedzmy 2 miesiące po nabyciu to nie zapłacę żadnej kary ani nie będę miał komplikacji przy przerejestrowaniu?
Madridista98
Nowicjusz

04 Lip 2022, 20:03

nie do końca tak jest....
po 1 na zgłoszenie nabycia/zbycia teraz jest 60dni
po 2 możesz oczywiście zgłosić nabycie w ciągu 60dni, ale najlepiej zapytać w swoim WK czy takie zgłoszenie nie będzie równoznaczne z przerejestrowaniem.
Są przypadki w Polsce że ktoś zgłaszał Tylko nabycie i dostawał wezwanie z Wydziału komunikacji żeby zarejestrował auto na siebie.
Generalnie to są samorządy i w różnych wydziałach komunikacji w Polsce jest naprawdę różnie. Trzeba dopytać w swoim WK.
toyman40
Stały forumowicz

04 Lip 2022, 20:49

Generalnie być może są , były urzędy WK które utożsamiały zgłoszenie nabycia pojazdu z jego rejestracją . Bezprawnie . W przypadku wezwania żądać podstawy prawnej . Były takie chocki / klocki zaraz po wejściu ustawy ale to się unormowało . Zaś 60 dni tyczyło czasu epidemii . Teraz ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lip 2022, 18:34

w moim WK dalej obowiązuje 60dni, w innych też, ale podobno są WK gdzie powrócili do 30dni , tak jak napisałem co WK to inne zasady.
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

08 Lip 2022, 19:42

1. Jeśli pojazd jest zarejestrowany w PL masz obowiązek zgłoszenia zbycia lub nabycia (termin aktualnie wynosi 60 dni - jeśli inne urzędy uważają że 30 to są w błędzie).
2. Nie ma terminu na rejestracje pojazdu zarejestrowane w kraju.
3. Masz termin na zgłoszenie zmiany danych w dowodzie rejestracyjnym (wynosi 30 dni i nie ma konsekwencji karnych w organie rejestrującym jeśli przekroczysz ten termin - w dowodzie rejestracyjnym masz o tym informacje).

Madridista98 napisał(a):Czyli w razie kontroli policyjnej nie mam się co obawiać, że coś nie będzie się zgadzało w systemie? I rozumiem, że jeśli podjadę do wydziału komunikacji powiedzmy 2 miesiące po nabyciu to nie zapłacę żadnej kary ani nie będę miał komplikacji przy przerejestrowaniu?

Mogą Ci zatrzymać dokument elektronicznie za niezgodność danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym.
LimonQ
Nowicjusz

08 Lip 2022, 20:36

LimonQ napisał(a):Mogą Ci zatrzymać dokument elektronicznie za niezgodność danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym.
Podstawa prawna ? Fakt że samo zgłoszenie nabycia pojazdu nie skutkuje zmianą właściciela w CEPIK-u . Za zgłoszenie nabycia dostaje się potwierdzenie więc nie widzę tutaj problemu.Czyżby kolega wywlekał jakieś fanaberię ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lip 2022, 08:22

bonifacy napisał(a):Czyżby kolega wywlekał jakieś fanaberię ?

Hmm...

Prawo o ruchu drogowym:
Art. 132. 1. Policjant, funkcjonariusz Straży Granicznej albo funkcjonariusz Służby Celno-Skarbowej zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

4) uzasadnionego przypuszczenia, że dane dotyczące dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) zawarte w centralnej ewidencji pojazdów nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Sprawdzą dane w CEPiK dotyczące informacji o właścicielu widniejącym w dowodzie rejestracyjnym i gdy pojawi im się informacja o zgłoszeniu zbycia lub nabycia i mają podstawę do zatrzymania.

Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.
LimonQ
Nowicjusz