Szykują się spore zmiany dla kierowców w których głownie chodzi o obowiązek zgłaszania takich działań w nieprzekraczającym terminie 30 dni.
Co ciekawe projekt zmian w Prawie o Ruchu Drogowym przygotowało Ministerstwo Środowiska. Głównie chodzi tu o utrzymanie czystości i porządku w gminach. Dzisiaj mamy bardzo dużo samochodów które zostały np. zezłomowane nie wyrejestrowanych przez co cały czas figurują w centralnej ewidencji pojazdów.
Zmiany przewidują również wysokie kary około 1000zł dla użytkowników którzy nie wykonają takiego zgłoszenia w odpowiednim czasie. Warto zatem pamiętać o zgłoszeniu rejestracji i wyrejestrowania samochodu w nieprzekraczalnym terminie 30 dni od daty jego zakupu lub sprzedaży aby uniknąć problemów w przyszłości.
Ja zawsze zgłaszałem taki fakt czy to rejestrowałem auto czy też wyrejestrowywałem. A Wy jak robiliście? Wiadomo przy rejestracji zgłaszamy ale jak sprzedawaliście samochód też zgłaszaliście?
Tak, zawsze zgłaszam. Kiedyś kupiłem stary, uszkodzony motocykl (CZ). Byłem już ze 4 właścicielem i chyba pierwszym, który zgłosił fakt sprzedaży i kupna! Były z tego powodu jakieś jaja z tym pojazdem i urząd chyba wzywał poprzednich właścicieli. Zresztą rozbiłem go po kilku jazdach i już więcej nigdy na motocykl nie wsiadłem.
Podobnie jak @Gradory zawsze zgłaszam ale kiedyś miałem problem bo przy jednym samochodzie coś się nie zgadzało ponieważ okazało się że jest dwa razy zarejestrowany. Oczywiście było to jakieś 15-20 lat temu ale trochę problemów z tego tytułu miałem i zajęło to więcej czasu jeżeli chodzi o samą rejestrację samochodu.
SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...
Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.