Zgrzytanie przy wrzucaniu biegu wstecznego w opel corsa c

21 Gru 2018, 22:00

Witam. Mam problem, otóż dzisiaj zaczęło mi zgrzytać przy wrzucaniu biegu wstecznego. Od zakupu nigdy się tak nie działo. Samochód 3 tygodnie temu był u mechanika na wymianie kompletu sprzęgła. Ponadto zalany nowy oryginalny olej do skrzyni, wymieniona pompka sprzęgła z przewodami. I przy wybieraku że był luz i jakąś śrubę wsadzili. Naciskam sprzęgło i jest zgrzyt za drugim razem wchodzi bez zgrzytu ale puszcze sprzęgło wcisnę znowu i zgrzyt. Mechanik mówi że tak w tanich samochodach jest i żeby wrzucać jedynkę i potem wsteczny no i rzeczywiście jak wrzucę jeden a potem wsteczny to zgrzytu nie ma. Ale myślę że wciska mi kit i tak nie powinno być i coś pewnie źle zrobił, wcześniej tak nie było. Dlatego piszę do was o poradę czy rzeczywiście tak jest. Samochód corsa c 1.0.
Tu nagrałem jak to wygląda:
https://www100.zippyshare.com/v/0a2KCFqp/file.html
tats56
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 09 11 2016
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Gru 2018, 12:42

Wciska Ci kit i tak być nie powinno napewno, sprzęgło dobrze nie dosprzęgla
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Gru 2018, 14:36

Będę musiał zajechać do innego mechanika w styczniu żeby sprawdził o co chodzi. Choć inne biegi wchodzą lepiej jak wcześniej. Stanąłem też na równym wciśnięte sprzęgło wrzuciłem jedynkę i samochód stoi wsteczny jak wbije też stoi obroty nie maleją. Jakby chyba dobrze nie wysprzęglało to by próbował się zaczynać toczyć powoli czy coś. Dziś rano odpaliłem trochę po wrzucałem na razie nie zgrzytało raz może trochę głośniej. Muszę sprawdzić po jeździe jak się rozgrzeje czy będzie zgrzytać.
tats56
Nowicjusz

23 Gru 2018, 19:28

Tak dokładnie sprawdziłem wsteczny zgrzyta po rozgrzaniu silnika i przejechaniu kilkunastu km przy wrzucaniu z luzu za pierwszym razem słychać zgrzyt za drugim wchodzi dobrze ale jak się puści sprzęgło i znowu wciśnie to jest zgrzyt. 3 sekundy żeby poczekać przed włączeniem wstecznego po naciśnięciu sprzęgła też niewiele pomaga. Jak jedynkę się wrzuci na początku a potem wsteczny to nie zgrzyta. Zastanawia mnie jeszcze że raz jest głośniej raz ciszej.
tats56
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...