Zgrzytanie przy wysokich obrotach

05 Wrz 2019, 09:40

Dzień dobry. Mam problem z samochodem Opel Corsa D. 1.3 diesel.
Podczas jazdy samochodem, gdy przeciągam go na wyższe obroty to zaczyna coś zgrzytac. Problem jest tylko na pierwszym i drugim biegu i przy wysokich obrotach.
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
ReeDee
Obserwowany

• 05 Wrz 2019, 12:55

ReeDee napisał(a):gdy przeciągam go na wyższe obroty to zaczyna coś zgrzytac. Problem jest tylko na pierwszym i drugim biegu i przy wysokich obrotach
    Jak wysokie to są obroty? I jaki to jest zgrzyt, taki ciągły czy zgrzytnie raz i przestaje? Dzieje się to przy jeździe na wprost czy przy skręconych kolach?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

05 Wrz 2019, 19:38

Właściwie to można to usłyszeć na każdym biegu i przy każdych obrotach tylko z dużo niższą intensywnością. Najbardziej słyszalne jest to na dwójce przy szybkim przyspieszaniu przy obrotach 2,5-3tys. Przy jeździe prosto i skrecajac jest to samo
    ReeDee
    Obserwowany

25 Wrz 2019, 08:27

No dobrze a jak dodajesz gazu na postoju do takiej wartości obrotów nie słychać takiego dźwięku?
    Sprawdź jeszcze poziom oleju w skrzyni, biegi wchodzą bez problemu jak je wrzucasz?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
      22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...