Zgubiona umowa kupna-sprzedaży samochodu co zrobić?

18 Lut 2021, 18:48

Witam we wrześniu kupiłem auto zgłosiłem do wydziału komunikacji opłaciłem skarbówkę jednak nie zostało przerejestrowane na mnie. Mam skan oryginału ponieważ robiłem na początku oraz kopie podbita przez wydział komunikacji oryginał został zgubiony. Pani od której kupiłem auto nie chce spisywać umowy ponieważ jest napisane że została sporządzona umowa w dwóch egzemplarzach. Chce sprzedać auto jednak nie będzie możliwości ponieważ brak oryginału co robić?!
damoz3450
Obserwowany

18 Lut 2021, 19:18

damoz3450 napisał(a):we wrześniu kupiłem auto zgłosiłem do wydziału komunikacji opłaciłem skarbówkę jednak nie zostało przerejestrowane na mnie
To jak się nim poruszałeś jak i co zgłaszałeś do WK?

damoz3450 napisał(a):Pani od której kupiłem auto nie chce spisywać umowy ponieważ jest napisane że została sporządzona umowa w dwóch egzemplarzach.
Nie musisz spisywać jej na nowo. Ty zgubiłeś swoją umowę, więc poproś o przepisanie z jej umowy wszystkiego tak jak jest i podpisanie umowy jeszcze raz, albo o jej kopię i oryginalne podpisy bo odbita na ksero, musi mieć oryginalne podpisy wszystkich sprzedających i kupujących. To chyba najlepsze wyjście jak masz kontakt ze sprzedającym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lut 2021, 19:35

Chodziło mi o to że ta Pani nie chce pisać dodatkowego egzemplarzu i go podpisać bo twierdzi że jest napisane że umowa była w dwóch egzemplarzach i trzeciego nie sporządzi. A kopie mam z naszymi podpisami oraz pieczątka z wk. W obecnej sytuacji przez pandemie wystarczy zgłosić zakup do WK i ma się 180dni na zmianę tablic oraz dowodu rejestracyjnego.
damoz3450
Obserwowany

18 Lut 2021, 19:41

damoz3450 napisał(a):Chodziło mi o to że ta Pani nie chce pisać dodatkowego egzemplarzu i go podpisać bo twierdzi że jest napisane że umowa była w dwóch egzemplarzach i trzeciego nie sporządzi
Szkoda bo to najszybsza droga do rozwiązania twojego problemu. Dla niej to nic nie zmienia musiała by tylko poświęcić 5 min.
damoz3450 napisał(a):A kopie mam z naszymi podpisami oraz pieczątka z wk.
To podpisz tą kopię i poproś ją żeby podpisała bo podpisy muszą być naniesione na kopię oryginalne i to powinno wystarczyć tym bardziej że masz tam pieczątkę z WK.

Spróbuj się z tą Panią dogadać i wytłumacz Jej jaki dokładnie masz problem że takie są obecnie przepisy itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2021, 12:05

damoz3450 napisał(a):W obecnej sytuacji przez pandemie wystarczy zgłosić zakup do WK i ma się 180dni na zmianę tablic oraz dowodu rejestracyjnego.

Tak było do końca 2020Roku.
Od stycznia 2021 roku ma się już na to do 30dni..a jeżeli nie to naraża się na karę 200-1000pln :mrgreen:

damoz3450 napisał(a):Chodziło mi o to że ta Pani nie chce pisać dodatkowego egzemplarzu i go podpisać bo twierdzi że jest napisane że umowa była w dwóch egzemplarzach i trzeciego nie sporządzi. A kopie mam z naszymi podpisami oraz pieczątka z wk.

No to masz problem jeżeli nie znajdziesz swojej umowy kupna sprzedaży. To może trzeba auto zarejestrować na siebie ? skoro jest pieczątka WK to musiałeś być w WK ze swoim egzemplarzem.
Jeżeli zarejestrujesz na siebie to i sprzedasz nowemu nabywcy który podpisze umowę z Tobą.
Inaczej auta niestety nie sprzedasz. NIkt nie kupi auta z kserówką poprzedniej umowy.
Skończyły się czasy nieprzerejestowywania aut :mrgreen:
Ja też muszę kilka aut miesięcznie rejestrować :lol:
Ewentualnie takie rozwiązanie
Jak masz skan to ładnie wydrukuj w kolorze i może nikt się nie zorientuje że to wydruk jest. :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie