Czy stare motorowery typu Siemens podlegają okresowym przeglądom?

18 Lut 2021, 06:57

Witam Wszystkich

Czy stare ( zarejestrowane) skutery, motorowery siemens podlegają równie restrykcyjnym jak samochody osobowe przeglądom okresowym .
Znam gościa, który już ponad 10 lat temu stracił uprawnienia kategorii B (innych nie miał) z tytułu jazdy, być może nawet spowodowania wypadku pod wpływem sporej ilości etanolu.
Od lat poruszam się motorowerem i skuterem Siemens - na dowód osobisty.
Na fb chwali się, że oba pojazdy wyciągają 70, 80 km/h - mają włożone wyższe modele silników.
Stąd moje pytanie, ja jako właściciel kilkuletniego samochodu jestem traktowany bardzo restrykcyjnie.
Czy na przeglądzie, przy ubezpieczaniu - jest weryfikowana faktyczna pojemność i moc silnika i czy właściciel ma uprawnienia do kierowania maszyną. Wiem, że są to pytania, które nic nie zmienią. Właściciel niemal co dziennie jest na podwójnym gazie a i tak porusza się jednośladem. Mimo wszystko to jest bezpieczeństwo nas wszystkich - użytkowników drogi.
kuber66
Obserwowany

18 Lut 2021, 10:52

Zrób mu jakoś niespodziankę w postaci panów w niebieskich "garniturach" albo sam mu "pomóż wstać " jak się przewróci po %%
Stachukow
Nowicjusz

18 Lut 2021, 11:02

Stare czy nowe nie ma znaczenia bo od 22 września 2009 roku skutery i motorowery w kwestii badań technicznych są traktowane tak samo jak samochody i motocykle. Czyli wszystkie muszą posiadać przegląd techniczny wykonany w określonym czasie na uprawnionej stacji diagnostycznej. Trzeba tu pamiętać że obowiązek okresowych przeglądów technicznych dotyczy również jednośladów poniżej 50 ccm i tu waga nawet tych w których widnieje wpis "bezterminowo" który jest aktualnie nieważny.
kuber66 napisał(a):Czy na przeglądzie, przy ubezpieczaniu - jest weryfikowana faktyczna pojemność i moc silnika i czy właściciel ma uprawnienia do kierowania maszyną.
Pojemności nikt nie sprawdza tu jest położony nacisk na stan techniczny takiego jednośladu. Właściciela też nikt tam nie sprawdza czy ma uprawnienia do kierowania takim pojazdem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lut 2021, 15:06

Rokiko napisał(a):Stare czy nowe nie ma znaczenia bo od 22 września 2009 roku skutery i motorowery w kwestii badań technicznych są traktowane tak samo jak samochody i motocykle.
Tu się z tobą zgadzam....Jest tylko jeden wyjątek: zabytek.Taki pojazd nie musi wykonywać corocznych badań technicznych.....
Rokiko napisał(a):Pojemności nikt nie sprawdza
Jeżli wykonujesz OBT na poczcie to się z tobą całkowicie zgadzam.Tam się liczy tylko sztuka i $$$$$$$. Trochę w tym temacie ma wiedzy bo pracowałem na SKP 16 lat i nie raz klient musiał udać się do WK żeby zmienić parametry w DR bo były niewłaściwie...... :!:
Ps.z określeniem poj.silnika nie było problemu.Wystarczyło tylko odczytać nr.silnika i porównać w wykazie który każda SKP powinna posiadać....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lut 2021, 18:53

Migi60 napisał(a):Jest tylko jeden wyjątek: zabytek
Tu raczej patrząc na to co napisał autor tematu ten gość zabytkiem nie jeździ :)
Migi60 napisał(a):Ps.z określeniem poj.silnika nie było problemu.Wystarczyło tylko odczytać nr.silnika i porównać w wykazie który każda SKP powinna posiadać....
W sumie racja, pod warunkiem że to sprawdzą bo chyba teraz tak jak przy samochodach nr silnika nie ma w DR.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lut 2021, 19:47

Rokiko napisał(a): pod warunkiem że to sprawdzą
O to właśnie biega.....Bądz pewny ze na "poczcie" tym sie nie interesują..... :!: :!: Ich interesuje tylko to co pisałem wcześniej
Migi60 napisał(a):.Tam się liczy tylko sztuka i $$$$$$$
Rokiko napisał(a): nr silnika nie ma w DR.
Oczywiście ze tak....Jest jednak małe ale: nr. jest nabity na bloku silnika i w przypadku jakiś wątpliwości wszystko jest do ogarnięcia..... :!: :!:
Ps.nie wiem jak teraz/już 4 lata nie pracuje-emerytura/ ale za moich czasów szczególnie pojazdy z USA I KANADY nie miały w dokumentach pojemności i mocy silnika.Sprawy te ustalano właśnie na podstawie nr.silnika ......
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Podróż Volkswagenem, którego jeszcze nie ma
    Fabryka Volkswagena w Wolfsburgu, dział rozwoju technicznego, hala 70 – wjeżdża Golf. W hali nie ma okien, a mimo to samochód porusza się po oświetlonych słońcem ulicach. Tylko że tutaj nic nie jest prawdziwe, ...
    Jak czytać etykietę na oponach?
    Etykieta opony jest cechą opon pojazdów mechanicznych. Producenci opon dla samochodów osobowych, lekkich i ciężkich samochodów ciężarowych, od listopada 2012 zobowiązani są do podania na naklejce lub ...