Zgubiony dowod rejestr. poprzednika jeszcze niezdazylem prze

15 Cze 2009, 13:13

witam mam wielki problem. kupilem auto z wolomina sam jestem z bialegostoku. nie zdazylem przerejesrowac i juz po tygodniu zgubilem dowod rejestracyjny i oc poprzednika. co mam robic czy poprzednik ma wyrabiac nowy dowod rejestracyjny(w jego wk powiedzieli mu ze ma wyrobic nowy ale to duzo czasu pieniedzy) mi powiedzieli zeby poprzednik wyrobil tylkodane o pejezdzie i ztym i z dtymi danymi mam pojsc do siebie z umowa i moge na siebie przerejestrowac . Lepiej ten drugi sposob co myslice????
yoadam87
Nowicjusz

Miejscowość: sokolka

15 Cze 2009, 20:47

ze swoją umową kupna idziesz do urzędu komunikacji w którym był zarejestrowany samochód.
Składasz wniosek o wydanie zaświadczenia o dowodzie rejestracyjnym w związku z jego zgubieniem. Na miejscu składasz oświadczenie, że zgubiłeś dowód rejestracyjny.

Poprzedni właściciel powinien zgłosić tego pojazdu, czyli idzie do urzędu i składa druczek - oświadczenie o sprzedaży pojazdu + kopia umowy kupna. Dzięki temu urząd wie, że on sprzedał Tobie i Ty naprawdę jesteś właścicielem.

Z zaświadczeniem i duplikatem OC, który wyrabiasz w międzyczasie idziesz do swojego urzędu i rejestrujesz samochód, nie zapomnij umowy, tablic, dowodu osobistego i karty pojazdu jeśli była wydana.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Cze 2009, 21:01

czyli rozumiem ,ze z umowa mam isc do WK poprzednika do wolomina? czy moze to zrobic poprzednik? dodam jeszcze ze jak poprzednik chcial uzyskac zaswiadczenie potwierdzajace dane o pejezdzie to mu nie wydali. ( nie zgłosil tez ze sprzedal auto) u mnie w Wk chcialem sie czegos dowiedziec to mi gosc powiedzial ze go to nie interesuje jak bedzie mial dowod to mi przerejestruje BO TO POLSKa czy jest jakas szybsza opcja zeby dostal np jakis papier ze auto istnieje tak mi pani powiedziala w moim WK ze nawet z takim paierem bede mogl przerejestrowac? pozdrawiam Dariusz
yoadam87
Nowicjusz

16 Cze 2009, 22:10

tak jak pisałem, nie pojęte jest to co powiedzieli w Twoim WK.

Jedyna opcja to ta, którą Ci opisałem - dostaniesz ten papier o którym Ci Pani mówiła.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

16 Cze 2009, 22:15

a czy poprzednik nie moze uzyskac tego dokumentu? no zbytnio nie na reke mi to
yoadam87
Nowicjusz

17 Cze 2009, 19:54

poprzednik może:
1. uzyskać ten dokument w Twoim imieniu - wysyłasz mu upoważnienie do tej sprawy i on to za Ciebie robi.
2. uzyskać nowy dowód rejestracyjny, w takim przypadku umowa kupna będzie nie ważna bo on wystąpi jako właściciel.
Czyli anulujecie umowę, on wyrabia wtórnik dowodu trwa to od 3 do 30 dni w zależności jak szybko PWPW wydrukuje i wyśle nowy dowód rejestracyjny. Ponownie sporządzacie umowę - dopiero po tym jak on odbierze nowy dowód stały.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz