Zgubiony dowód rejestracyjny przed przerejestrowaniem

17 Wrz 2008, 10:40

Witam, kupiłem samochód i jeździłem jakiś czas na dowodzie rejestracyjnym i ubezpieczeniu poprzedniego właściciela. Auto miało iść od razu do sprzedaży, ale postanowiłem go zatrzymać. Jednak pojawił się nowy problem, zgubiłem stary dowód rejestracyjny.
Mogę go przerejestrować bez niego, czy muszę skontaktować się z poprzednim właścicielem, aby ten wyrobił nowy i dopiero potem go przerejestrować (auto kosztowało grosze, a nie chce żeby ta sprawa przerosła kosztami samochód:) )?

P.S. Za samochód, który sprzeda się wcześniej niż po półrocznym posiadaniu trzeba zapłacić podatek, ale jeśli auto kosztowało 600 zł też?

To moje pierwsze auto, z góry dziękuję za pomoc.
lavoriel
Nowicjusz

17 Wrz 2008, 12:13

Najprawdopodobniej ty będziesz musiał wyrobić nowy dowód rejestracyjny,na podstawie umowy kupna-sprzedaży.Samochód już nie jest własnością poprzedniego właściciela,co dokumentuje umowa.Musisz zgłosić zagubienie dowodu w WK,a oni już cię pokierują co trzeba zrobić.
Jak jest z tym podatkiem to nie wiem dokładnie,ale coś kiedyś obiło mi się o uszy,że jak samochód kosztuje poniżej 1000 zł,to podatku się nie płaci.Ale dla pewności przedzwoń do US i zapytaj.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2008, 19:36

W WK wydadzą Ci zaświadczenie o zagubieniu dowodu rejestracyjnego za bodajże 17 zł i z tym juz możesz spokojnie czekać w kolejce do rejestracji. pozdrawiam
key
Nowicjusz

23 Wrz 2008, 13:22

mam identyczny problem...kupiłam samochód i zgubiłam dowód rejestracyjny poprzedniego własciciela przed przerejestrowaniem go....mam nadzieje ze będzie tak jak piszecie bo mam stracha z lekka :(
darcia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...